Ayuda
Ir al contenido

Dialnet


Anàlisi de la morbiditat de la cirurgia endoscòpica transanal, com a procediment aplicable a one-day surgery

  • Autores: Meritxell Labró Ciurans
  • Directores de la Tesis: Xavier Serra Aracil (dir. tes.)
  • Lectura: En la Universitat Autònoma de Barcelona ( España ) en 2018
  • Idioma: español
  • Tribunal Calificador de la Tesis: Manuel Armengol Carrasco (presid.), Salvadora Delgado (secret.), Helena Vallverdú Cartié (voc.)
  • Programa de doctorado: Programa de Doctorado en Cirugía y Ciencias Morfológicas por la Universidad Autónoma de Barcelona
  • Materias:
  • Enlaces
    • Tesis en acceso abierto en: TESEO
  • Resumen
    • Introducció: La cirurgia endoscòpica transanal (Transanal Endoscopic Microsurgery-TEM o Transanal Endoscopic Operation-TEO) és una tècnica que ha demostrat bons resultats de recidiva local i oncològics si s’utilitza en casos correctament seleccionats. Presenta una escassa morbiditat i es podria plantejar realitzar-se de forma ambulatòria o en modalitat de one-day surgery, permetent un major confort per a pacient i família i una important reducció de la despesa hospitalària. Les dades a la literatura sobre factors de risc per a complicacions d’aquesta tècnica són escasses i divergents.

      Material i mètodes: S’han analitzat les dades referents a tots els pacients intervinguts de forma consecutiva mitjançant TEO-TEM al nostre centre del 14 de juny del 2004 fins el 31 de desembre de 2016. Les dades s’han recollit, de forma prospectiva, al registre assistencial de la unitat de coloproctologia. S’han exclòs els pacients intervinguts d’indicacions atípiques. S’ha realitzat una descripció i anàlisi exhaustiva de les complicacions a 30 dies, s’han detectat els factors de risc associats (mitjançant un anàlisi bivariant i multivariant) i s’ha creat un model predictiu. S’ha valorat la possibilitat de transformar aquesta cirurgia en una tècnica ambulatòria o de one-day surgery i s’ha realitzat l’anàlisi econòmic.

      Resultats: S’han inclòs 639 pacients, un 23,6% (151/639) van presentar alguna complicació; un 8,9% (57/639), alguna complicació rellevant (Clavien-Dindo>I); un 5,6% (36/639), alguna complicació greu (Clavien-Dindo>II) i un 0,3% (2/639) va ser èxitus. Un 7% (45/639) van reingressar.

      La complicació més freqüent és la rectorràgia (un 60,3% de les 214 complicacions totals, afectant un 17,1% dels 639 pacients), però només un 3,6% dels pacients (23/639) presenta rectorràgies clínicament significatives.

      El major risc de complicacions succeeix els primers 2 dies post-quirúrgics.

      Els factors de risc associats a major complicacions són: lesions baixes (a menys de 6 cm de marge anal), lesions de quadrant anterior, cirurgià amb experiència de menys de 150 procediments, cirurgia de més de 120 minuts i presa d’antiagregants. S’ha construït un model predictiu en el què la presència de 4 o 5 factors de risc selecciona pacients amb major risc de complicacions. Aquest model té una precisió del 70%.

      Per a complicacions greus (Clavien-Dindo>II), només s’ha detectat la mida tumoral i l’antiagregació com a factors de risc. No s’ha aconseguit crear un model predictiu amb significació per a morbiditat greu.

      Un 11,7% (75/639) de pacients presenten complicacions relacionades amb l’hospitalització.

      La transformació a one-day surgery suposaria un estalvi econòmic de fins el 27,6% respecte l’ingrés convencional actual. Aquest estalvi seria del 45% si s’ambulatoritzés.

      Discussió i conclusions: La TEM/TEO és una cirurgia amb escassa morbiditat, permetent realitzar aquesta tècnica com a one-day surgery o com a cirurgia ambulatòria. Les lesions baixes, la cirurgia perllongada, les lesions anteriors, la presa d’antiagregants i la intervenció per un cirurgià amb una experiència de menys de 150 procediments s’associen a major número de complicacions. La mida tumoral i l’antiagregació s’associen a major número de complicacions greus. L’escassa morbiditat i baixa taxa de reingrés fa que no es justifiqui un ingrés preventiu més llarg a un dia, tampoc en pacients que presenten factors de risc per a complicacions. L’ambulatorització del procediment o transformació a one-day surgery suposaria un estalvi econòmic significatiu i permetria minimitzar o eliminar complicacions relacionades directament amb el procediment.


Fundación Dialnet

Dialnet Plus

  • Más información sobre Dialnet Plus

Opciones de compartir

Opciones de entorno