Ayuda
Ir al contenido

Dialnet


Impacte de la implementació d'una guia per al tractament de la dislipèmia en prevenció secundària de la malaltia cardiovascular sobre el control del colesterol en cardiopatia isquèmica

  • Autores: Emma Forcadell Drago
  • Directores de la Tesis: Carlos López Pablo (dir. tes.), Carina Aguilar Martín (codir. tes.), Alessandra Queiroga Gonçalves (codir. tes.)
  • Lectura: En la Universitat Autònoma de Barcelona ( España ) en 2019
  • Idioma: español
  • Tribunal Calificador de la Tesis: M. Noelia Carrasco Querol (presid.), José A. Barrabés (secret.), José Fernández Sáez (voc.)
  • Programa de doctorado: Programa de Doctorado en Medicina por la Universidad Autónoma de Barcelona
  • Materias:
  • Enlaces
    • Tesis en acceso abierto en: TESEO
  • Resumen
    • Antecedents: La malaltia cardiovascular (MCV) i, en especial, la cardiopatia isquèmica (CI) són les principals causes de mort en tot el món. La reducció de la mortalitat per MCV es relaciona en més del 50% amb la modificació dels factors de risc cardiovasculars, entre aquests la dislipèmia. Les estatines no solen estar prescrites de la manera més adequada i el control del cLDL s’assoleix en menys del 50% dels pacients amb CI. Per tal de millorar el maneig d’aquestes malalties és necessari desenvolupar, difondre i implementar guies de pràctica clínica (GPC) per, posteriorment, avaluar-ne els resultats.

      Objectiu: Avaluar l’impacte de la implementació d’una GPC per al tractament de la DLP en prevenció secundària de la MCV sobre el control del cLDL en pacients diagnosticats de CI, mitjançant sessions formatives presencials, un curs en línia i sessions de feedback presencials en la Gerència Territorial de l’ICS a les Terres de l’Ebre.

      Metodologia: Estudi d'intervenció quasiexperimental "abans-després" sense grup control, en 1.151 pacients amb CI de la Gerència Territorial de l’ICS a les Terres de l'Ebre. La intervenció va consistir en la realització de dues sessions clíniques presencials i grupals, una de formativa i l’altra de feedback, i un curs en línia d’autorevisió de pacients per als els metges d’Atenció Primària sobre la implementació de la GPC, realitzades entre el 2010 i el 2011. La variable principal és el percentatge de pacients que aconseguiren un bon control de cLDL (<100mg/dl) després de la intervenció i les secundàries feien referència a característiques del metge i del pacient.

      Resultats: Després de la implementació de la GPC a través de la sessió formativa de 2010 i del curs en línia s’ha observat una millora global en el control del cLDL el 2011 del 7% respecte el 2009 (p <0,001, prova de Mc Nemar). Després de la sessió de feedback del 2011 no s’han observat canvis significatius en el control del cLDL 2012 (p = 0,128, test Mc Nemar). El fet de ser metge d’una unitat docent de residents de medicina familiar i comunitària és un factor protector de mal control del cLDL el 2011 (OR 0,68 (IC 0,47-0,97) p = 0,033) i si, a més, aquest metge ha realitzat el curs en línia la probabilitat de bon control augmenta (OR 0,42 (IC 0,22-0,80) p = 0,009).

      Conclusions: El percentatge de pacients diagnosticats de CI amb bon control del cLDL millora un any després de la implementació de la GPC a través d’una sessió formativa presencial i un curs en línia. Ser metge d’Atenció Primària d’una unitat docent de residents afavoreix el control del cLDL dels pacients amb CI i si, a més, en aquests metges realitzes una activitat formativa en línia amb exercicis pràctics, interactivitat, feedback, autorevisió de pacients i planificació d’estratègies, la probabilitat de millora del control del cLDL en aquests pacients augmenta.


Fundación Dialnet

Dialnet Plus

  • Más información sobre Dialnet Plus

Opciones de compartir

Opciones de entorno