Ayuda
Ir al contenido

Dialnet


Disseny implantació i avaluació del blog salut i escola 2.0 per a la promoció de conductes saludables en adolescents

  • Autores: José Antonio Zafra Agea
  • Directores de la Tesis: Juan Francisco Roldán Merino (dir. tes.), Mar Lleixà Fortuño (dir. tes.), Carme Ferré Grau (dir. tes.)
  • Lectura: En la Universitat Rovira i Virgili ( España ) en 2017
  • Idioma: español
  • Tribunal Calificador de la Tesis: María Teresa Lluch Canut (presid.), Montserrat García Martínez (secret.), Gràcia María Soler Pardo (voc.)
  • Materias:
  • Texto completo no disponible (Saber más ...)
  • Resumen
    • Des dels meus inicis com a professional d’infermeria i en l’exercici de la professió en l’àmbit comunitari i durant els meus deu anys d'experiència com a infermer el programa de Salut i Escola, he trobat situacions en què els adolescents s'han sentit molt vulnerables i desprotegits, sense informació, i sense saber on acudir en cas de necessitat.

      L'ús d'internet entre els adolescents constitueix una oportunitat de desenvolupament personal i social, però també font potencial de problemes i riscos, els aspectes socials i culturals, associats al sexe poden condicionar tant a priori els patrons d'ús d'internet, com les conseqüències derivades del seu ús.

      Un dels propòsits de la tesis es desenvolupar i avaluar una nova eina digital, complementaria al programa Salut i Escola, per a la promoció i prevenció de situacions especifiques de salut en els adolescents , modificar coneixements i actituds en relació a les malalties de transmissió sexual, i fomentar els drets sexuals.

      Objectius: 1. Dissenyar i implementar el Blog Salut i Escola 2.0 com a complement de l’atenció presencial dins el programa Salut i Escola, 2. Analitzar l’ús d’internet i les xarxes Socials per a la salut en els adolescents estudiats, i 3 Avaluar l’efectivitat d’una intervenció de promoció d’educació sexual.

      Metodologia.

      Estudi descriptiu i transversal, amb metodologia quantitativa. Es va realitzar a dos Instituts del Baix Llobregat, Comarca Catalana de la província de Barcelona, la mostra és de 292 adolescents de secundària entre 14 i 16 anys.

      Per mesurar les variables d'estudi, es va elaborar un formulari de registre de dades mitjançant l'eina “Google doc”. El registre inclou: variables sociodemogràfiques, relacionades amb l’ús d'internet, relacionades amb la família, i les escales validades sobre: coneixement de VIH / sida per a adolescents, d'actituds envers VIH / sida per a adolescents, Ansietat per la Salut i Fòbia a la Sida L'anàlisi de les dades es va realitzar mitjançant el test de Wilcoxon per a les variables numèriques i test exacte de Fisher per a les variables categòriques. Es considera que la diferencia entre variables és significativa quan el p-valor és igual o menor a 0.005. En la intervenció es considera un effect size de 0.2 com a petit, 0.5 moderat, i 0.8 gran. El tractament estadístic de les dades s'ha dut a terme mitjançant el programari R-project (The R Project for Statiscal Computing).

      Resultats: En els cursos de 2015-2016 i 2016-2017, El blog salut i escola 2.0, va registrar 16.640 visites, El 76% de visites corresponen a l’accés des de els propi IES, Els continguts més consultats són els relacionats amb la sexualitat, La píndola del dia després, el sexting, infeccions de transmissió sexuals, etc. El 100% del adolescents estudiat fan servir internet, i el 99% temes de sexualitat, cursen 3 d’ESO, i son 124 nois i 168 noies, el 75% tenen 14 anys, el 95% han nascut a la província de Barcelona. El 53% de noies tenen una percepció de salut molt bona, i el 45% una percepció bona, el 82% dels nois perceben la salut com a bona. A l'hora de demanar ajuda sobre qualsevol tema de salut, s’adrecen a la infermera 84% noies i un 56% nois, com la seva segona opció, darrera dels seus amics i abans que els seus pares.

      Les intervencions per a promoció d'educació sanitària, implementada per professionals d'infermeria com peça clau per generar estils de vida saludables, milloraren la qualitat de vida dels estudiants, i amb l'ajuda del blog, (com a eina de suport tecnològic d’informació en promoció i prevenció de conductes de risc, amb informació contrastada i avalada per professionals sanitaris), és un mètode altament efectiu en la millora del coneixement i actitud en vers les malalties de transmissió sexual, i és eficaç a l’hora de prevenir conductes de risc, augmenten i fomenten l’autoestima entre els nostres adolescents.


Fundación Dialnet

Dialnet Plus

  • Más información sobre Dialnet Plus

Opciones de compartir

Opciones de entorno