Ayuda
Ir al contenido

Dialnet


Resumen de Funcions executives i processament emocional en els trastorns alimentaris i en l'obesitat

Mara Segura Serralta

  • FUNCIONS EXECUTIVES I PROCESSAMENT EMOCIONAL EN ELS TRASTORNS ALIMENTARIS I EN L’OBESITAT RESUM Introducció: Els trastorns alimentaris (TA) són trastorns psicològics caracteritzats per una conducta alterada enfront de la ingesta i per continus intents de controlar el pes i la figura corporal, així com per un patró psicopatològic que inclou factors cognitius i emocionals. Molts autors consideren que els TA i l'obesitat comparteixen múltiples aspectes i els situen en dos pols d'un mateix continu. S'ha evidenciat l'existència de dèficits en diversos dominis cognitius i emocionals en tots dos trastorns. Esta tesis s’estructura en dues parts: Primera part: L'objectiu va ser analitzar el perfil neuropsicològic (presa de decisions, canvi d'enfocament i coherència central) i de processament emocional de pacients amb TA i de pacients amb obesitat. Així com analitzar el grau d'associació existent entre les funcions executives i l'emoció (alexitimia i regulació emocional), i com aquesta relació es trobava influïda per l'afecte.

    Mètode: La mostra va estar formada per 163 dones (67 amb TA, 52 amb obesitat i 44 controls sanes). Es van administrar el Wisconsin Card Sorting Test, el Iowa Gambling Task, el Group Embedded Figures Test, el international affective picture system, el K-BIT i qüestionaris per a valorar la presència de psicopatologia general i/o alimentària, i la regulació emocional .

    Resultats: Es van trobar dèficits en la flexibilitat cognitiva, el canvi d'enfocament i un estil cognitiu basat en el processament global de la informació en pacients amb obesitat, i dificultats en la presa de decisions de pacients amb TA i amb Obesitat. Es va observar una associació entre la presa de decisions i l’alexitimia, i la presa de decisions i la desregulació emocional, influenciades per l'afecte negatiu. Es trobàren dificultats en el processament emocional tant en TA com en obesitat.

    Segona part L'objectiu va ser adaptar un programa de tractament específic (CREST) per a intervenir sobre els dèficits neuropsicològics i les dificultats en el processament emocional, aplicar-lo a part de les pacients avaluades i analitzar la seua eficàcia sobre la millora del funcionament neuropsicològic, el processament emocional, la qualitat de vida i la simptomatologia general i alimentària.

    Mètode: Es van desenvolupar dos grups de teràpia: un format per 8 pacients amb TA i un altre per 5 pacients amb obesitat. Es van administrar qüestionaris per a valorar psicopatologia general i/o alimentària, qualitat de vida, expectatives prèvies i opinions sobre el tractament.

    Resultats: La teràpia va resultar eficaç en la reducció dels dèficits neurpsicològics, la psicopatologia general i alimentària, i en la millora de la qualitat de vida percebuda.

    Conclusions: Els tractaments per als TA i l'obesitat haurien d'incloure programes específics per a treballar els dèficits en diverses funcions neuropsicològiques i en el processament emocional. Futures recerques haurien de continuar estudiant l'eficàcia de la teràpia CREST.


Fundación Dialnet

Dialnet Plus

  • Más información sobre Dialnet Plus