Ayuda
Ir al contenido

Dialnet


Rehabilitació en l'artroplàstia de genoll. Utilitat escala rapt

  • Autores: Gemma Ariza Carrio
  • Directores de la Tesis: José Juan Fernández Martínez (dir. tes.), Javier Trujillano Cabello (codir. tes.)
  • Lectura: En la Universitat de Lleida ( España ) en 2009
  • Idioma: español
  • Tribunal Calificador de la Tesis: Victor Palomar García (presid.), Angel Rodríguez Pozo (secret.), Luis Pérez Ruiz (voc.), Ampar Cuxart Fina (voc.), Robert Ramón Soler (voc.)
  • Materias:
  • Texto completo no disponible (Saber más ...)
  • Resumen
    • INTRODUCCIÓ: Desprès d'una intervenció d'artroplàstia de genoll (PTG) s'ha de fer tractament de Rehabilitació. Aquest tractament ha de ser immediat, suficient i adaptat a cada pacient. L'escala RAPT (Risk Assessment and Prediction Tool) identifica 3 nivells de risc per tal de determinar les necessitats de RHB hospitalària.

      OBJECTIU: En primer lloc l'adaptació i validació de l'escala RAPT al català i castellà, seguidament identificar el grup de pacients en els que serà necessari intensificar o modificar el tractament de Rehabilitació. Alhora fer l'anàlisi dels factors relacionats amb la qualitat de vida i funcionalitat tant abans com als 3 mesos de PTG.

      MATERIAL I MÈTODE: Estudi prospectiu dels pacients sotmesos a una artroplàstia electiva primària de genoll, ingressats en el Servei de COT de l'HUAV. Període de seguiment entre gener i juliol de 2005 (COHORT 1: grup de validació) 49 pacients i de gener a juliol de 2006 (COHORT 2) 106 pacients. Es valora, abans de PTG i els resultats als 3 mesos post-PTG: la qualitat de vida amb l'EQ-5D i la funcionalitat amb WOMAC, el Balanç Articular i Muscular. S'ha fet un estudi multivariant de factors de risc (regressió lineal i logística).

      RESULTATS: L'escala RAPT ens serveix per a diferenciar dos tipus de pacients: els grups RAPT Baix Risc i RAPT Mig-Alt Risc. S'observa que l'àmbit on viuen els pacients (Rural o Urbà) és un factor que cal tenir en consideració. Combinant els 2 grups RAPT amb l'àmbit rural o urbà on viuen s'estableixen 4 grups de risc. S'ha identificat els pacients del GRUP ESPECIAL (Rural i RAPT Mig-Alt Risc) com el grup de risc amb pitjor qualitat de vida i funcionalitat prèvia i el que millorava menys desprès de l'artroplàstia de genoll.

      Altres factors que influeixen negativament en la qualitat de vida i funcionalitat abans de la PTG són l'antecedent de DM, un major IMC i el no tenir parella ni artroplàstia de genoll prèvia contralateral. En la qualitat de vida i funcionalitat post PTG influeixen negativament el tenir edat més avançada, ser dona, no tenir una artroplàstia de genoll prèvia contralateral i el reingrés.

      CONCLUSIÓ: La nostra població viu majoritàriament en l'àmbit rural. La combinació de l'escala RAPT i l'àmbit on viuen els pacients (Rural o Urbà) ens estratifica 4 grups de risc de pacients que tenen característiques prèvies i evolutives diferents. El pertànyer al GRUP ESPECIAL multiplica el risc de tenir una pitjor qualitat de vida prèvia i als 3 mesos. És en aquest grup en el que cal reforçar el tractament de Rehabilitació per tal de millorar la seva qualitat de vida i funcionalitat.

      Paraules clau: Artroplàstia de genoll, RAPT, Rehabilitació, WOMAC, EQ-5D.


Fundación Dialnet

Dialnet Plus

  • Más información sobre Dialnet Plus

Opciones de compartir

Opciones de entorno