Ayuda
Ir al contenido

Dialnet


Resumen de Residual effects of alfalfa and pig slurry on maize and wheat under irrigated semiarid conditions

Sebastián Cela

  • RESUM L'alfals (Medigaco sativa L.), el panís (Zea mays L.) i el blat (Triticum aestivum L.) són part de la rotació tradicional de cultius als regadius de la vall de l'Ebre (Nord-est d'Espanya). Aquesta regió es caracteritza per una agricultura intensiva, cultius d'alt rendiment i una gran utilització d'adobs nitrogenats. Estudis anteriors durs a terme a la regió van mostrar que els agricultors fertilitzen els cultius extensius (particularment el panís) amb quantitats excessives d'adobs orgànics i minerals. Aquesta pràctica pot contaminar els aqüífers amb nitrats i fòsfor i pot reduir el marge econòmic dels cultius. Per tant, l'optimització de l'adobat nitrogenat mineral i orgànic en cultius extensius de regadiu a la vall de l'Ebre permetrà reduir la contaminació i incrementar la rendibilitat.

    Una manera de reduir l'aplicació de N és considerar els efectes residuals del cultiu precedent d'alfals. Aquesta tesi va avaluar les dosis optimes de N (ONR) per un primer i segon any de panís sembrat darrere alfals en condicions de regadiu. Deu experiments de camp es van dur a terme entre 2006 i 2009 al Nord-est d'Espanya. Les ONR van variar entre 0 i 196 kg N ha-1 en el cas del primer any de panís i entre 0 i 300 kg N ha-1 en el cas del segon any de panís darrere alfals. Es va concloure que les dosis òptimes de N podrien ser reduïdes en gran quantitat en comparació a les dosis emprades normalment pels agricultors (>300 kg N ha-1), en particular en el cas del primer any de panís darrere alfals. A més a més, aquesta tesi va identificar alguns factors com ara el tipus de reg i la qualitat del cultiu d'alfals que haurien de tenir-se en compte per obtenir una millor estimació dels efectes residuals dels cultius d'alfals precedents. Per exemple, es va observar que la quantitat de N continguda a les arrels d'alfals en camps comercials pot variar entre 47 i 237 kg N ha-1. A més, simulacions realitzades amb el model STICS van mostrar de quina manera aquests factors podrien influenciar la resposta del panís a l'adobat nitrogenat.

    Una altra manera de optimitzar l'adobat nitrogenat dels cultius extensius es considerar l'efecte residual dels purins de porc (PS). Aquesta tesi ha avaluat l'efecte residual del PS i de l'adobat N mineral aplicats al panís sobre el cultiu de blat que el segueix en rotació. Les dues dosis de PS que els agricultors normalment apliquen al panís en la regió poden produir grans efectes residuals (fins 3,8 Mg ha-1 sobre el rendiment de blat). Els resultats suggereixen que els efectes residuals del PS són causats principalment pel N mineral no utilitzat pel cultiu anterior. La mineralització de la fracció orgànica del PS també podria contribuir amb efectes residuals, tot i que de menor magnitud. Es va concloure que es pot millorar el maneig de N en rotacions panís-blat si es redueix la quantitat de N aplicat al panís, si s'aplica N mineral en cobertora al blat, i si es considera l'efecte residual del PS.

    Finalment, aquesta tesi va avaluar els efectes residuals del PS des del punt de vista d'altres macro nutrients (P, K i Mg). Es va estimar si aplicacions de PS al panís durant molts anys seguits podrien produir excessos de P, K o Mg a les condicions de la vall de l'Ebre. Els resultats van indicar que l'adobat de panís amb dosis de PS permeses en zones vulnerables a la contaminació per nitrats (NVZ) no produirien un excés de P però al mateix temps no cobririen les necessitats de K del panís. En canvi, les dosis de PS que satisfan les necessitats de N del cultiu (no permeses en NVZ) produirien un excés i una accumulació de P en el sòl i incrementarien el risc de contaminació dels aqüífers amb P (eutroficació).

    Un dels objectius de l'agricultura en el futur es mantindre o incrementar el rendiment dels cultius, millorar la rendibilitat econòmica i reduir la contaminació amb nitrats i fòsfor. En aquest escenari, els efectes residuals de l'alfals i del purí són molt importants i haurien de ser considerats pels agricultors i per les autoritats polítiques.


Fundación Dialnet

Dialnet Plus

  • Más información sobre Dialnet Plus