El treball dut a terme en aquest tesi ha sigut la síntesi i caracterització de lligands macrocíclics que contenen el grup 7,8 -dicarbanido-undecaborat o 1,2 -dicarba-closo-dodecabòra, i la formació de complexos metàl.lics que contenen l'un o l'altre d'aquests lligands.
La síntesi d'aquests lligands s'ha fet a partir de l'1,2 -ditiol-o-carborà, mitjançant una reacció d'alquilació del tiolat, i utilitzant tèniques d'alta dilució. En aquesta reacció s'han obtingut dos tipus de compostos, els derivats de la forma closo i els de la forma nido. S'ha trobat un mecanisme que explica la formació d'ambdòs tipus de compostos. Els macrocicles sintetitzars contenen cadenes alquíliques, aríliques, amb poliéters, amb politiaéters i alquilnitrogenades.
La reacció d'aquests lligands amb clorurs de metall dóna lloc a complexos metàl.lics coordinats tots ells pels àtoms de sofre dáquests lligands. Els complexos abtinguts presenten diferents estequiometries que s'han interpretat en funció de la llargada de la cadena exoclúster. Això és molt evident en el cas dels complexos de Ni(II). Quan el metall emprat va ésser el Cu(II) hom va obtenir complexos amb Pd(II) i Pt(II). S'han resolt les estructures cristal.lines de molts d'aquests complexos i s'ha observat una relació entre la llargada de la cadena i l'angle w. Aquest és l'angle diedre format pel plà que conté el S-CC-CC-S i el plà S-M-S. Quan més curta era la cadena exoclúster més petit era l'angle w. Això es va traduir en l'observació de l'enllaç B(3)-H-M. S'han obtingut complexos d'aquests lligands amb Pd(II), Pt(II), Ni(II), Cu(I) i Rh(I) amb trifenilfosfina. S'ha elaborat unes regles que permeten la interpretació dels espectres de B-RMN.
© 2001-2024 Fundación Dialnet · Todos los derechos reservados