La transformació maligne de l'epiteli colorectal està associada a canvis en l'activitat proliferativa cel¿lular i a alteracions genètiques. En aquest estudi hem analitzat l'aneuploidia de l'ADN, l'activitat proliferativa i les pèrdues al¿lèliques dels gens p53 i nm23 en carcinomes colorectals (CCR). El significat pronòstic de la ploidia i la proliferació cel¿lular s'ha correlacionat als factors pronòstics clàssics en una anàlisi multivariada.
La ploidia de l'ADN i la fracció de fase S s'han analitzat per citometria de flux (CF) en 141 mostres de carcinoma (CA] i de mucosa normal (MN) i 39 pòlips. L'activitat proliferativa també es va determinar mitjançant la detecció immunohistoquímica (IHQ) dels antígens PCNA/ciclina en material parafinat (89 CA, 13 adenomes I 21 MN) I KI-67 en material congelat (55 CA, 14 adenomes). La pèrdua d'heterozigositat del gen p53 s'ha estudiat en 57 CCR utilitzant dos polimorfismes d'ADN detectats pels enzims de restricció BgIII i AccII. La proteïna p53 es va detectar IHQ en 70 CA, 18 adenomes i 35 MN amb l'anticos monoclonal Pab1801 anti proteïna p53 (normal i mutaria). Les pèrdues al¿lèliques del gen nm23 es van estudiar en 56 casos utilitzant ring RFLP DETECtats per BgIII i EcoRI.
L'analisi multivariada de supervivència ha mostrat que els estadis de Jass (p<0.0001), el n° de ganglis limfàtics positius (p<0.006) i la ploidia de l'ADN (p<0.009) són factos pronòstics independents. L'aneuploidia de l'ADN s'ha detectat associada a la transformació neoplàsica (0% MN, 14% adenomes i 57% CA) i correlacionat a la localització distal del tumor (p<0.03) i un mal pronòstic. No s'ha observat correlació entre l'activitat proliferativa i altres variables histopatològiques o la supervivència. L'expressió de la proteïna p53 es va detectar en un 11% dels adenomes (amb displàsia severa), 67% dels CA i en 0% de MN. En el 72% dels CA es van observar pèrdues al¿lèliques. En el 93% dels casos es va detectar deleció o mutació del gen (expressió de la proteïna mutada). No s'ha trobat correlació amb les característiques clinicopatològiques dels tumors o la supervivència. En 26% dels pacients informatius es va detectar delecions del gen nm23. Aquests pacients van mostrar una tendència a presentar un interval lliure de malaltia més curt que en els pacients sense deleció. En conclusió; l'aneuploidia de l'ADN sembla ser un important predictor de mal pronòstic en pacients amb CCR mentre que la proliferació cel¿lular no sembla estar relacionada al pronòstic. Els resultats obtinguts suggereixen que les alteracions de l'antioncogen p53 és el canvi genètic més freqüent troba en malalts amb CCR.
© 2001-2024 Fundación Dialnet · Todos los derechos reservados