Ayuda
Ir al contenido

Dialnet


L'arquitecte, l'arquitectura i la ciutat: girona 1760-1835

  • Autores: Ramón Ripoll i Masferrer
  • Directores de la Tesis: Magda Saura i Carulla (dir. tes.)
  • Lectura: En la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) ( España ) en 2004
  • Idioma: español
  • Tribunal Calificador de la Tesis: Josep Muntañola Thornbergs (presid.), Luis Angel Domínguez (secret.), Ernesto Redondo Domínguez (voc.), Josep Maria Sans i Travé (voc.), Josep Maria Nolla Brufau (voc.)
  • Texto completo no disponible (Saber más ...)
  • Resumen
    • Aquest treball d'història te la finalitat d'enriquir el coneixement del nostre patrimoni arquitectònic i urbà. El títol d'aquesta tesi: L'arquitecte, l'arquitectura i la ciutat: Girona 1760-1835, defineix la investigació sobre la ciutat històrica en un període determinat des del punt de vista dels professionals de l'edificació, l'arquitectura, i del context urbà.

      Aquest treball corrobora que els inicis de la ciutat moderna sorgeix en el període de la il·lustració. Evidencia que els arquitectes acadèmics varen trencar les velles costums urbanes de la ciutat tradicional fortament influenciada pel àmbits polítics, socials, i gremials. I fa evident que en aquesta època comencen a aparèixer unes necessitats arquitectòniques i unes constants d'evolució urbana que perduraran fins els nostres dies.

      Un treball que vol demostrar que el nou arquitecte acadèmic (amb la renovada ètica professional, el nou racionalisme arquitectònic, i els canvis en la manera de fer ciutat) serà el que començarà a introduir les bases de la futura modernitat urbana. Una evolució (professional, arquitectònica, i urbana) que expressa la voluntat de la modernitat de transformar el present a partir de la realitat històrica (diàleg entre la tradició i la il·lustració).

      Una transformació que començarà a utilitzar tots els mitjans que te a l'abast les autoritats il·lustrades (acadèmics, legals, i administratius) per posar-los al servei de l'home modern i d'un societat nova. Uns canvis que es realitzen amb ritmes diferents segons les diferents ciutats del país.

      L'estudi de la ciutat de Girona, eminentment tradicionalista, ens ha donat una visió prima i simple d'aquesta evolució. Malgrat aquesta situació de manca d'un progrés (professional, arquitectònic, i urbà) importants, la ciutat de Girona es un bon exemple de la influència del moviment arquitectònic il·lustrat sobre les ciutats intermitges de Catalunya.

      THE ARCHITECT, THE


Fundación Dialnet

Dialnet Plus

  • Más información sobre Dialnet Plus

Opciones de compartir

Opciones de entorno