Ayuda
Ir al contenido

Dialnet


Estudi de la dinamica de poblacions marines: proliferacions algals nocives

  • Autores: Jordi Solé Ollé
  • Directores de la Tesis: Emili García-Ladona (dir. tes.), Marta Estrada Miyares (codir. tes.)
  • Lectura: En la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) ( España ) en 2004
  • Idioma: español
  • Tribunal Calificador de la Tesis: Ricard Vicente Sole (presid.), Jaime Piera Fernández (secret.), Francisco Gómez Figueiras (voc.), Miguel Angel Alcaraz Medrano (voc.), Marco Zavatarelli (voc.)
  • Texto completo no disponible (Saber más ...)
  • Resumen
    • Les proliferacions algals nocives són un fenòmen que cada cop presenta més interès, sobretot per les implicacions que comporta a nivell socio-econòmic.

      En aquesta tesi hem estudiat les proliferacions des del punt de vista de la modelització matemàtica i la simulació per ordinador. Donant per suposat unes condicions físiques favorables per la producció d'una proliferació, hem estudiat la influència d'alguns factors biològics en les proliferacions nocives. En particular ens hem centrat en dues interaccions biològiques que poden tenir influència en el desenvolupament de la proliferació i que tenen una relació directa amb la toxicitat de l'alga que dóna lloc a aquesta proliferació. Aquestes dues relacions són l'efecte de la toxina cap a les algues competidores (al.lelopatia) i l'efecte de la toxina cap els predadors d'aquesta (preferència en la predació). S'ha fet un estudi de les dues interaccions per separat, l'al.lelopatia al capítol 3 i la preferència en la predació al capítol 4, i simultàniament, al capítol 5. Pel que fa a l'al.lelopatia s'ha vist que segons les condicions pre-proliferació i utilitzant experiments de laboratori, no és una interacció que pugui ser causa de proliferacions, tot i això cal considerar-la quan la proliferació ja és ben desenvolupada. Per tant, tot i que no té una influència directa, s'ha inclòs com a una interacció biològica important en els models multiespecífics que considerin les proliferacions i els estats post-proliferació. Per altra banda la preferència en la predació condicionada per la toxicitat de l'alga si que pot ser una condició que influeixi en el desenvolupament o no d'una proliferació nociva. A més, pel que fa a la preferència en la predació es troba un criteri basat en la toxicitat que, quantificant l'efecte de la toxina sobre el predador en decideix el tipus de proliferació. Es fa doncs, una analogia amb els sistemes que presenten una autoorganit


Fundación Dialnet

Dialnet Plus

  • Más información sobre Dialnet Plus

Opciones de compartir

Opciones de entorno