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Fraccionamiento integral de vegetales no alimentarios para la obtención de pasta celulósica y subproductos

  • Autores: Sebastián Caparrós Jiménez
  • Directores de la Tesis: Francisco López Baldovín (dir. tes.), José Ariza Carmona (dir. tes.)
  • Lectura: En la Universidad de Huelva ( España ) en 2008
  • Idioma: español
  • Tribunal Calificador de la Tesis: Luis Jiménez Alcaide (presid.), Manuel Jesús Díaz Blanco (secret.), José Luis Alonso González (voc.), Juan Carlos Parajó Liñares (voc.), Pere Mutjé Pujol (voc.)
  • Materias:
  • Enlaces
  • Resumen
    • español

      Se estudia la influencia de la temperatura de autohidrólisis de "Arundo donax y Paulownia fortunei" sobre la extracción de monómeros y oligómeros optimizando las variables de proceso. La fase residual sólida se somete a pasteado y fabricación de papel analizando la influencia de la concentración de etanol, temperatura y tiempo de pasteado sobre el rendimiento, viscosidad, número kappa, características químicas de la pasta y físicas de las hojas de papel. "Paulownia fortunei" ofrece los mejores resultados: contenidos máxicos de glucosa (0.092 g/l)y xilosa (1.61 g/l) y pérdidas mínimas en las características de las hojas de papel a una temperatura de autohidrólisis de 190ºC. Se obtuvieron pastas de adecuados rendimiento (38%) y número kappa (45) operando a 180ºC, durante 30 min y 20% de concentración de etanol. Las hojas de papel presentaron una blancura de 27.4% ISO, e índices de tracción, estallido y desgarro de 28.87 Nm/g, 1.22 kPam2/g y 1.23 kNm2g respectivamente

    • English

      Doctoral Thesis has addressed the influence of the auto-hydrolysis temperature over Arundo Donax and Paulownia fortunei on both monomer and olygomer extraction of the initial raw material. Process variables have been optimized in order to maximize the efficiency of such extraction.The residual solid phase was subjected to pulping process. The de-lignified material was further used to make paper sheets. Operational variables such as ethanol concentration, temperature and pulping time were shifted through the design space in order to check out the influence of those variables over typical dependent parameters such as pulping efficiency, viscosity, kappa number, chemical composition of pulps and physical characterization of paper sheets.Paulownia Fortunei shows better results: maximun glucose (0.92 g/L) and xilose contents (1.62 g/L) were found in the liquid phase. The auto-hydrolysis process at 190ºC did not significantly affected to the physical properties of the paper sheets. Pulps were characterized by pulping efficiencies of 38% and kappa numbers of 45 at 180ºC, 30 min and 20% of ethanol concentration. At the same pulping condition, paper sheets showed a brightness of 27.4%ISO as well as stretch, burst and tear indexes of 28.87 Nm/g, 1.22 kPam2/g and 1.23 kNm2/g, respectively.


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