Ayuda
Ir al contenido

Dialnet


La guerra civil a la comarca de les Garrigues (1936-1939). Entre la revolució, la venjança, la por i la misèria

  • Autores: Josep Rubió Sobrepere
  • Directores de la Tesis: Jaume Barrull Pelegrí (dir. tes.)
  • Lectura: En la Universitat de Lleida ( España ) en 2011
  • Idioma: español
  • Tribunal Calificador de la Tesis: Manuel Lladonosa Vall-Llebrera (presid.), Concepción Mir Curcó (secret.), Pelai Pagès Blanch (voc.), Teresa Abelló i Güell (voc.), Antoni Gavaldà Torrents (voc.)
  • Materias:
  • Texto completo no disponible (Saber más ...)
  • Resumen
    • RESUM La Guerra Civil a la comarca de les Garrigues (1936-1939). Entre la revolució, la venjança, la por i la misèria aborda tot el període bèl¿lic, des del intent de cop d'estat (juliol de 1936) fins la total ocupació de la comarca de les Garrigues per part de les tropes del general Franco (gener de 1939).

      El treball que s'ofereix s'ha plantejat sota tres eixos fonamentals.

      Una primera part introductòria, on es pretén apropar el lector, la comarca de les Garrigues fins a l'any 1936, no solament des del punt de vista territorial o geogràfic, sinó també des d'un punt aspecte econòmic, social i polític. D'aquesta manera es plantegen tota una sèrie d'estratègies de ruptura, començant pel sindicalisme cooperativista, evolucionant cap al sindicalisme camperol, marcat per la creixent implicació del sindicat cenatista. I des d'un punt de vista polític, es fa un esbós, molt general, dels anomenats partits d'esquerra i el seu arrelament a la comarca.

      Contraposades, apareixen descrites tota una sèrie d'estratègies que el que pretenen és la continuïtat, la defensa de la propietat en mans d'uns pocs, uns partits que s'oposaven, no solament a les reformes republicanes, sinó al propi model d'organització de l'estat, el model republicà.

      Aquests models d'actuació, d'estratègia, veurem com van fluctuant en suport electoral cada cop que hi ha comicis. Així es fa un desglossament detallat de l'evolució electoral a la comarca i com aquests resultats generen una dinàmica política que tenen un primer punt clau o focus de conflicte clar amb els Fets d'Octubre de 1934.

      El segon eix fonamental d'aquesta investigació, és l'estudi de la comarca a la reraguarda. D'aquesta manera podem descobrir la participació garriguenca en el suport als rebels, encapçalada, principalment per membres de la Falange Española (FE), però també per la presència de tradicionalistes o carlins. S'explica la constitució d'un nou poder revolucionari local encapçalat pels diferents comitès locals i els conflictes i lluites internes pel poder. Es fa l'anàlisi de la repressió revolucionària a la reraguarda, tant civil com religiosa. S'aprofundeix en la creació de les col¿lectivitats agrícoles, anomenada per alguns com l'única i autèntica revolució social de la guerra. Un procés col¿lectivitzador tan recordat, pel seu emblemàtic i únic cas autènticament transgressor, per alhora tan desconegut i poc analitzat a nivell local o comarcal.

      Finalment, el tercer gran eix d'aquest estudi, se centra en l'arribada del conflicte bèl¿lic als nostres municipis, partint de les repercussions que va tenir l'ocupació de la ciutat de Lleida i l'establiment del Front del Segre, gairebé tocant a la nostra comarca i que servirà, per una banda perquè sigui centre d'acollida de refugiats, arribats de diferents zones de l'Estat espanyol i, per altra banda, el creixent nombre de tropes que aniran circulant per tots els municipis garriguencs per tal de defensar i resguardar el Front del Segre o, per altra banda, per anar al Front de l'Ebre.

      RESUMEN La Guerra Civil a la comarca de les Garrigues (1936-1939). Entre la revolució, la venjança, la por i la misèria aborda todo el periodo bélico, desde la insurrección militar (julio 1936) hasta la total ocupación de la comarca de les Garrigues por parte de las tropas del general Franco (enero 1939).

      El trabajo está basado en tres grandes apartados.

      Una primera parte introductoria, donde se explica al lector la configuración de la comarca hasta el principio de la guerra, después de un análisis territorial o geográfico, pero también desde un punto de vista económico, social y político. Así, se plantean toda una serie de estrategias de ruptura, en primer lugar por un creciente sindicalismo cooperativista que evoluciona hacia el llamado sindicalismo campesino impregnado peo la creciente participación del sindicato cenetista. Desde un punto de vista político se resume la implicación en el territorio de los llamados partidos de izquierda y sus raíces en la comarca.

      Contrapuestas a estas estrategias nos aparecen otras que pretenden mantener la continuidad del sistema, de la defensa de la propiedad, de los grandes terratenientes, que se oponían a toda costa a las reformas republicanas, pero también al propio modelo de organización del estado, el modelo republicano.

      Ambos modelos estratégicos recibirán, a la largo de todo el período electoral republicano, diferente fuerza por parte del electorado cada vez que se convocan comicios. En el trabajo se puede ver de forma detallada esta evolución electoral y como sus resultados influyen en la diferente dinámica política que tendrán, por ejemplo, uno de sus puntos clave en la llamada revolución de Octubre de 1934.

      El segundo gran apartado de la investigación se centra en el estudio de la comarca en la retaguardia. Por primera vez se citan todos los 'garriguencs' participantes en la ayuda a los militares rebeldes, todos miembros de la Falange española junto con tradicionalistas o carlistas. Se desgrana la constitución del nuevo poder local, el de los comités locales antifascistas, pero también los conflictos y luchas internas por el poder entre sus integrantes. Se hace una análisis de la represión revolucionaria, tanto civil como religiosa. Se desgrana el funcionamiento de todas las colectividades agrícolas creadas en las diferentes poblaciones de la comarca, por muchos considerada como la única y auténtica revolución social de la guerra. Un proceso colectivizador emblemático, recordado por su trasgresión, pero a la vez, tan desconocido y poco analizado a nivel comarcal o local.

      Finalmente, el tercer gran apartado del estudio se centra en la llegada del conflicto a la comarca, teniendo como punto de partida la ocupación de Lleida y la creación del llamado Front del Segre, no muny lejos de nuestras poblaciones y que servirá, por una parte para acoger a miles de refugiados y desplazados de guerra y por otra, de la creciente llegada de soldados republicanos que irán circulando por los pueblos de la comarca para defenderlos y reguardar el Front del Segre y, también, para ir al Front de l'Ebre.

      SUMMARY Spanish Civil War in the Garrigues region (1936-1939). Revolution, vengeance, fear and poverty deals with the whole war period ranging from the coup attempt (July 1936) to the complete occupation of the Garrigues region by general Franco's troops (January 1939).

      The essay spins around three main axes.

      An introduction brings the reader close to the Garrigues region up until 1936, not only from a geographical point of view but also from an economic, social and political one. Thus, a whole array of break strategies is proposed, starting with cooperative trade unionism and evolving into a peasant one, with an on-going CNT accent. From a political point of view, an outline of left-wing political parties and their roots to the region is also introduced here.

      A series of strategies which sustain the defence of the property in the hands of only a few is described, political parties not only against the republican reforms but also against the organization of the very state, the republican model.

      These lines of action fluctuate every time elections are held. Furthermore, a detailed description of the electoral evolution in the region and how these results bring a political dynamic that has its first focus of conflict in the 1934 October incidents is offered in this first section.

      The second part of this essay studies the region in the rear-guard. We discover how people in the Garrigues region gave support to the rebels, mainly the Spanish Falange but also traditionalists and carlists. The constitution of a new revolutionary local power by local committees and the internal fights for power is explained here. An analysis of the revolutionary civil and religious repression in the rear-guard is also presented and the creation of peasant collectivities, considered by some the only and true social revolution, is examined in detail. A collective process well-remembered for being truly transgressive, but nonetheless so unknown to a local or regional level.

      Finally, the third axis of this essay focus on the arrival of war conflict to our towns, from the impact the occupation had in Lleida and the formation of the Segre front so close to our region, that will lead, on one hand, to become a shelter for refugees coming from several areas in Spain, and on the other hand, the growing number of troops that will be going in and out of our towns and villages in the Garrigues region in order to defend and protect the Segre front or travel to the Ebre front.


Fundación Dialnet

Dialnet Plus

  • Más información sobre Dialnet Plus

Opciones de compartir

Opciones de entorno