Ayuda
Ir al contenido

Dialnet


Una aproximació a l'estat dels serveis socials. La persona i el seu univers temàtic i lèxic com a centre de la intervenció

  • Autores: Núria Ferrer Santanach
  • Directores de la Tesis: Jordi Feu i Gelis (dir. tes.)
  • Lectura: En la Universitat de Girona ( España ) en 2017
  • Idioma: español
  • Tribunal Calificador de la Tesis: Josep Manuel Barbero (presid.), Xavier Pelegrí Viaña (secret.), Núria Simó Gil (voc.)
  • Programa de doctorado: Programa de Doctorado en Educación por la Universidad de Girona
  • Materias:
  • Enlaces
    • Tesis en acceso abierto en: TDX
  • Resumen
    • La tesi doctoral "Una aproximació a l’estat dels serveis socials. La persona i el seu univers temàtic i lèxic com a centre de la intervenció" té per objecte d’estudi els serveis socials (als quals anomenaré SS), la intervenció socioeducativa i el subjecte d’intervenció (la persona atesa i el seu entorn). En primer lloc, fa una aproximació a l’estat actual dels SS, i, en segon lloc, fa una anàlisi i una reflexió sobre les intervencions socioeducatives i el paper de les persones ateses. El mètode utilitzat per obtenir el coneixement va consistir a seleccionar la informació d’una manera intencionada, a través de l’anàlisi de documents i de l’elaboració d’entrevistes en profunditat a professionals i experts en l’àmbit social.

      Gràcies a l’anàlisi i la reflexió aprofundida del contingut i les informacions extretes en la recerca, ha quedat palesa la necessitat de reformular el model de SS i de SBAS (i les intervencions que s’hi realitzen), ja que des de fa temps es qüestiona la resposta que donen aquests serveis a la realitat actual. S’ha pogut concloure que a la pràctica no s’està prou atent a les persones usuàries dels serveis, que es prioritza sobretot la gestió de prestacions al suport socioeducatiu, que els serveis no estan adaptats a les veritables necessitats de la població, que es treballa per resoldre problemàtiques a partir de demanda-resposta puntual i urgent, i que no es fa prou treball amb l’entorn, entre molts altres elements. El dia a dia del treball fa que els professionals puguin descuidar el més important, que és donar el protagonisme a les persones, reforçar les capacitats en detriment de les debilitats o treballar en favor de l’apoderament i de l’autonomia. Aquests elements són la veritable essència dels SS-SBAS i es veuen afeblits per la pressió del dia a dia, per la necessitat de la resposta ràpida, per l’estructura dels serveis i per la metodologia de treball que s’utilitza.

      Al llarg de la tesi, s’aporten diferents idees i elements que poden ajudar a apoderar els SS, a enfocar l’essència dels SBAS i a elaborar un model d’atenció i d’intervenció més centrat en la persona i en el seu univers (entorn). També es plantegen dues propostes que tenen per objectiu millorar l’enfocament de les intervencions a SBAS: una nova proposta de tipologia de persones susceptibles a ser ateses i una proposta de les fases per les quals passaria una persona durant un procés d’intervenció.

      L’apoderament dels SS s’aconseguirà si es fa una remodelació del sistema i de cada un dels serveis. Aquesta remodelació ha de donar més valor al fet que la persona i el seu univers (entorn) han de ser els objectius centrals dels serveis i de les intervencions, afavorint que tinguin un rol actiu i participatiu, mentre que el professional exerceix un rol de guia (oferint suport i acompanyament), facilitador i col•laborador. Per això és important conèixer a fons les persones i les vivències que tenen en qualsevol moment de la intervenció. A més, s’han de crear uns SS flexibles i dinàmics que s’adaptin contínuament a la realitat i a les necessitats de la població, cosa que significa estar oberts i propers a la comunitat i fomentar la participació activa en els serveis.

      També s’ha d’apostar per formular en positiu les intervencions socioeducatives, donant pes a la capacitació i apoderament de les persones per tal que aconsegueixin més autonomia (funcional, relacional i emocional) i qualitat de vida. La relació i el vincle entre el professional i les persones ateses és fonamental pel bon funcionament d’una intervenció; per això són importants aspectes com el diàleg, l’escolta activa, el reforçament de la motivació, el compromís i la responsabilitat cap al canvi, la importància de respectar els ritmes i els processos de cada persona, el seu enfocament integral, entre altres. Aquests enfocaments plantejats en la tesi millorarien els resultats de les intervencions, del servei i del sistema de SS, i la visió que se’n té des de la societat i els estaments polítics.


Fundación Dialnet

Dialnet Plus

  • Más información sobre Dialnet Plus

Opciones de compartir

Opciones de entorno