Ayuda
Ir al contenido

Dialnet


Factors determinants de l'eficiencia de l'administracio publica local

  • Autores: Oscar Ordeig
  • Directores de la Tesis: Carme Martínez Costa (dir. tes.)
  • Lectura: En la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) ( España ) en 2009
  • Idioma: español
  • Tribunal Calificador de la Tesis: Francesc Solé Parellada (presid.), Miquel Subirachs i Torné (secret.), Josep Mir i Bagó (voc.), Jaume Valls Passola (voc.), Martí Casadesús Fa (voc.)
  • Materias:
  • Texto completo no disponible (Saber más ...)
  • Resumen
    • La present tesi doctoral analitza els factors determinants de l'eficiència organitzativa dels trenta nou ajuntaments catalans amb poblacions superiors als 30.000 habitants (segons dades de l'IDESCAT del 2007). Per fer-ho, es realitza un anàlisi en profunditat de les publicacions científiques i autors de tot el món que fan referència a l'eficiència, la qualitat o els factors clau d'èxit de les organitzacions públiques en general i de les locals en concret. Aquesta bibliografia s'estructura en dos grans blocs clarament diferenciats que permeten oferir una visió integral i complerta de la teoria organitzativa d'aquestes entitats públiques. Aquests blocs conformen l'estat de l'art o el marc teòric el qual consta, principalment, de la teoria de les organitzacions i la qualitat a les administracions locals.

      En primer lloc, l'estat de l'art posa en comú els estudis més rellevants i representatius sobre l'eficiència, la qualitat i l'excel·lència de les administracions públiques. En aquest apartat s'intensifica la recerca bibliogràfica que recolza la necessitat i la urgència de reformar el sector públic.

      En segon lloc, es contextualitza l'estudi dintre de la teoria de les organitzacions i els seus principis amb treballs de referència en aquest camp són els de Robbins (1990), Mintzberg (1984) i Pfiffner (1960). Després de treballar sobre la base teòrica o l'estat de l'art de la investigació es realitza el treball de camp amb un seguit de qüestionaris i entrevistes personals per tal de determinar i ponderar els factors més importants de l'eficiència de l'organització dels ajuntaments i, sobretot, la seva importància relativa. Això es fa amb múltiples entrevistes i qüestionaris a professionals, científics i experts de reconegut prestigi, els quals puntuen els diferents conceptes proposats a través d'una escala likert. El procediment metodològic emprat pel tractament de les dades del treball de camp és el Model d'Equacions Estructurals (Jöreskog, Spearman, Wright, Bentler i Arbuckle), el qual permet comprovar la relació i el grau de compliment de les diferents variables i hipòtesis de treball. Aquesta metodologia, i una bona escala de mesura (Claver-Cortés i Ginevicius-Vaitkunaite), permeten establir un gràfic de relacions i d'intensitats entre totes les dimensions i les variables que afecten l'organització municipal. També es pot comprovar quines de les variables organitzatives estudiades són comunes entre les organitzacions del sector públic i privat. Per escollir aquest procediment de treball s'estudia detingudament la metodologia científica utilitzada per altres autors en anteriors investigacions, sobretot en l'àmbit de les ciències socials. Molts d'aquests autors destaquen els avantatges i les grans possibilitats que ofereix el Model d'Equacions Estructurals en investigacions científiques com la que es presenta en aquest document. Es recolliran els testimonis més representatius d'aquesta metodologia.

      Les conclusions de l'estudi demostren que una part molt important dels factors clau d'èxit de les empreses privades són aplicables a les administracions públiques locals. Es comprova doncs, com la complexitat, el dinamisme davant dels canvis, el dinamisme davant de les noves oportunitats, la participació dels treballadors, la informació, l'aprenentatge, l'adaptabilitat, la direcció estratègica, l'acord, les ràtios financeres, l'eficàcia, la satisfacció dels clients i les infraestructures públiques són factors determinats per un ajuntament eficient.

      De cara al futur, es podria fer un anàlisi del grau de compliment d'aquests factors entre els ajuntaments i proposar actuacions de millora concretes que puguin ser aplicades.


Fundación Dialnet

Dialnet Plus

  • Más información sobre Dialnet Plus

Opciones de compartir

Opciones de entorno