Ayuda
Ir al contenido

Dialnet


Polítiques educatives en contextos interculturals comunitaris

  • Autores: María Jesús Igual
  • Directores de la Tesis: Pilar Heras i Trias (dir. tes.)
  • Lectura: En la Universitat de Barcelona ( España ) en 2018
  • Idioma: español
  • Tribunal Calificador de la Tesis: Miquel Gómez i Serra (presid.), Rosa María Marí Ytarte (secret.), Núria Llevot Calvet (voc.)
  • Programa de doctorado: Programa de Doctorado en Educación y Sociedad por la Universidad de Barcelona
  • Materias:
  • Texto completo no disponible (Saber más ...)
  • Resumen
    • L’objectiu de la tesi és mostrar com es tradueixen en pràctiques les línies polítiques i normatives i com els diferents agents educatius de la comunitat articulen i planifiquen actuacions i condicions per dur a terme aquestes pràctiques. Aquesta tasca es realitza a partir de la descripció de les actuacions i les condicions que afavoreixen i dificulten la planificació i el desenvolupament de recursos educatius per a la interculturalitat i la inclusió social, des del punt de vista dels agents que conflueixen en un context educatiu de comunitat.

      La tesi es divideix en dues parts, la primera de les quals consta de cinc capítols: quatre on es fa la fonamentació teòrica i un cinquè on s’explica la fonamentació metodològica. Aquesta primera part inclou la fonamentació sobre el context de crisi global, i les polítiques socials i educatives per a la interculturalitat i la inclusió social i educativa. També s’hi fa una aproximació al discurs de l’educació intercultural i s’estudia el concepte de comunitat i el ressorgiment amb força de la idea de comunitat com a espai de trobada i espai on es produeixen mediacions educatives.

      Dins de la primera part, en l’apartat B, el capítol cinquè presenta la fonamentació metodològica de la tesi des de la metodologia qualitativa. D’altra banda, el mètode emprat és descriptiu en clau d’estudi de cas. Pel que fa al disseny de la recerca i a les tècniques per a la recollida de dades, per a la categorització i per a l’anàlisi de documents, són les pròpies de la recerca qualitativa: l’entrevista semiestructurada i l’anàlisi de documents.

      El procediment per convertir les dades qualitatives en coneixement ha consistit en la categorització de les unitats d’informació i l’anàlisi de contingut mitjançant el programari Nvivo. S’han categoritzat i codificat els plans per a la integració i la construcció de ciutadania i les entrevistes realitzades a agents que treballen en l’àmbit educatiu des dels centres educatius, a tècnics municipals d’educació i a entitats que treballen per millorar les condicions de vida en la comunitat. També s’han establert correlacions amb les dades primàries per tal de construir conceptes i relacions.

      Quant a la fiabilitat i la validesa de les dades, aquesta s’ha corroborat mitjançant l’ús del programari, la triangulació de les dades i la construcció de conjunts interrelacionats a partir del coeficient de Jacard.

      Els resultats de la recerca indiquen que els agents educatius que treballen en el dia a dia han dut a terme una tasca de planificació i acció educativa important, en l’àmbit escolar, socioeducatiu i comunitari. Els documents normatius i les polítiques han contribuït a aquesta tasca, atès que s’han optimitzat les metodologies de treball tot construint xarxes de treball conjunt amb la implicació dels agents de l’Administració i d’entitats del tercer sector. Cal continuar treballant des de l’educació intercultural comunitària per a la millora de la igualtat d’oportunitats, per a la construcció de les identitats complexes i per a la comunicació intercultural en un marc de construcció de la participació ciutadana.


Fundación Dialnet

Dialnet Plus

  • Más información sobre Dialnet Plus

Opciones de compartir

Opciones de entorno