Ayuda
Ir al contenido

Dialnet


Resumen de Estudio de filigranas en documentos administrativos del s.XVIII en el Archivo Histórico Municipal de Alicante. Análisis morfológico y puesta en valor.

Marta Soliva Sánchez

  • La present tesi doctoral mostra un mètode per al anàlisis morfològic i per al estudi de les filigranes presents en documents administratius del s. XVIII custodiats en l¿Arxiu Històric Municipal d¿Alacant (A.M.A.). Per a això s¿han estudiat 88 expedients inserits en el Libro 42, (Armario 1)titulats Órdenes sobre Diputados y Personeros del común y economía y gobierno de abastos de los años 1766-1768. Els dits expedients pertanyen al grup documental Ordes de govern i a la sèrie Privilegis i Provisions Reals de la Ciutat d¿Alacant. Per a este estudi s¿ha triat l¿Arxiu Històric Municipal d¿Alacant (A.M.A.) per posseir una documentació molt variada, rica i àmplia en documents de la ciutat d¿Alacant des del s. XIII fins als nostres dies.

    La present tesi doctoral, més enllà d¿un mer catàleg tipològic i cronològic, pretén realitzar un estudi profund de filigranes que permeta abordar l¿existència de patrons en un grup específic de documents així com determinar l¿ ús que se li va donar al paper en un context temporal i geogràfic específic en funció de la seua tipologia documental. Per a això es van establir una sèrie de paràmetres de registre, la creació d¿una base de dades, una fitxa tècnica i a més s¿ha pogut concretar una nova tipologia de filigranes en les obres estudiades. Açò últim se deu al fet que en el transcurs de la investigació va poder observar-se que el plec de paper podia presentar dos filigranes (ocupant ambdós pàgines del plec), sent complementàries en uns casos y/o diferent en altres. Per això s¿ha pogut establir una nova tipologia. La dificultat afegida ha estat a poder establir criteris de classificació per a un material profundament heterogeni a partir de l ¿estudi del plec de paper atés que, fins al moment, els estudis de les mateixes es venien regint pel mètode tradicional que classifica la filigrana per motiu, és a dir, per full individual.

    Finalment s¿han localitzat un total de 279 filigranes que -segons la classificació establida-, es poden agrupar en 47 Tipus distints. Esta nova metodologia pretén aportar informació més completa sobre les filigranes i el document que les alberga, així com establir criteris comuns de classificació, evitant repeticions i facilitant l¿extracció de dades concloents, a fi d¿obrir el camp de la filigranología a noves i futures investigacions.


Fundación Dialnet

Dialnet Plus

  • Más información sobre Dialnet Plus