Ayuda
Ir al contenido

Dialnet


Resumen de Valoració infermera i factors de risc en la prevenció del deliri en la persona d'edat avançada hospitalitzada

Mª Elena Solá Miravete

  • El deliri és una síndrome comuna que poden presentar les persones d'edat avançada ingressades a les unitats d'hospitalització d’aguts. Està considerat una complicació greu i freqüent que pot afectar fins a un 30% de les persones grans hospitalitzades.

    En l’explicació del deliri, el model multifactorial és el més acceptat i desenvolupat. S’origina a partir de la interacció complexa entre factors de predisposició (vulnerabilitats inherents a la persona) i factors precipitants (o desencadenants). Entre els principals factors de risc descrits hi ha l'edat avançada, el deteriorament cognitiu previ, el deteriorament funcional, la comorbiditat o gravetat de la malaltia, algunes cirurgies complexes i altres de menys rellevants.

    A la vista de les complexes causes multifactorials del deliri i les dificultats per al seu maneig, les recomanacions actuals proposen com a estratègia preventiva més eficaç l’aplicació de programes amb intervencions de múltiples components en pacients de risc. Amb aquesta finalitat s’han proposat moltes escales per avaluar el risc de deliri, basades en models de predicció. Però l’evidència indica que aquestes escales són poc conegudes i poc utilitzades, algunes són massa específiques i d’altres són d’ús complex.

    Tot i l’interès actual, l’abordatge del problema continua sent difícil, lent i retardat.

    Els objectius principals de l’estudi han estat identificar l'associació existent entre determinades manifestacions de dependència recollides des de la valoració d’infermeria i la presència de deliri en el pacient hospitalitzat, i analitzar les diferències entre les persones ≥ i < de 80 anys en la freqüència de factors de risc no farmacològics associats al deliri, recollits des de la VI de les persones grans hospitalitzades en els vuit hospitals de l’Institut Català de la Salut (ICS).

    La investigació s’ha desenvolupat en dues fases. La primera fase, duta a terme durant l’any 2014, ha estat analítica, retrospectiva de disseny cas-control, per comprovar quines manifestacions de dependència de la valoració infermera poden estar associades al risc de deliri i identificar possibles variables predictores. La segona fase, descriptiva i transversal a partir de l’avaluació retrospectiva dels registres de la valoració infermera dels pacients ingressats durant el període comprès entre gener del 2014 i juny de 2016, ha servit per analitzar la freqüència dels factors associats i predictius de deliri de la població de pacients hospitalitzats d’edat avançada.

    Com a resultats més significatius, es poden destacar els següents: Fase 1. S'han estudiat 454 pacients de les cinc unitats d'hospitalització (150 persones amb deliri). S'han trobat diferències significatives entre les persones que desenvolupen deliri en l’edat (85 anys) i en les necessitats de respiració, alimentació, eliminació, mobilitat, descans i son, autocura, seguretat, comunicació i relacions. De l'anàlisi multivariant han resultat predictors independents de deliri: incontinència fecal, retenció d'orina, immobilitat en llit, dificultat per dormir i demència prèvia (deteriorament cognitiu previ). El valor de la corba ROC del model proposat des de la valoració infermera és de 0,853 (el model classifica correctament un 85% dels pacients).

    Fase 2. S’han estudiat 205.540 episodis de pacients de ≥60 anys. Les persones d’edat avançada (≥ 80 anys) presenten més dependència en totes les necessitats estudiades. L’edat influeix en el nombre de manifestacions presents.

    S’ha identificat que a mesura que augmenta l'edat apareixen més factors associats al deliri (manifestacions de dependència).

    La valoració d’infermeria del model de necessitats ha demostrat ser un instrument d’utilitat per identificar els factors de risc de deliri. És capaç d’identificar els riscos de deliri presents entre les persones grans hospitalitzades i, a la vegada, assenyalar les necessitats d’atenció que requereix la persona avaluada.

    El model predictiu del risc de deliri que s’ha obtingut presenta una alta capacitat predictiva i precisió, és conegut, resulta d’aplicació fàcil i és d’ús generalitzat entre les infermeres dels vuit hospitals de l’ICS.

    Paraules clau: deliri, confusió aguda, factors de risc, models predictius, avaluació de riscos, prevenció del deliri, hospitalització, valoració infermera, ancià hospitalitzat.


Fundación Dialnet

Dialnet Plus

  • Más información sobre Dialnet Plus