Ayuda
Ir al contenido

Dialnet


Colecistectomia laparoscopica per port únic versus quatre ports en un programa de cirurgia major ambulatòria. Estudi prospectiu aleatoritzat a doble cec

  • Autores: Helena Subirana Magdaleno
  • Directores de la Tesis: Rosa Jorba (dir. tes.), Aleidis Caro Tarragó (dir. tes.)
  • Lectura: En la Universitat Rovira i Virgili ( España ) en 2017
  • Idioma: español
  • Tribunal Calificador de la Tesis: Salvador Navarro Soto (presid.), Fátima Sabench Pereferrer (secret.), Antonio Rafecas Renau (voc.)
  • Programa de doctorado: Programa de Doctorado en Biomedicina por la Universidad Rovira i Virgili
  • Materias:
  • Enlaces
  • Resumen
    • INTRODUCCIÓ La colecistectomia laparoscòpica (CL) és actualment el gold standard en el tractament de la patologia benigna de la vesícula biliar, ja que redueix la invasivitat i agressivitat del procediment.

      Els seus avantatges sobre la colecistectomia oberta han sigut àmpliament demostrats aportant un menor dolor i ili paralític postoperatori, un període de recuperació més curt, una mobilització precoç, menor estada hospitalària, retorn més ràpid a la vida habitual, menys cicatrius i per tant un millor resultat estètic i un descens en el cost global del procediment.

      Per aquest motiu, molts investigadors han intentat millorar la tècnica mitjançant l'ús de menys ports amb l'objectiu d'intentar reduir la morbiditat i millorar l’estètica.

      La colecistectomia laparoscòpica per port únic (CLPU) va ser descrita per primera vegada al 1995 per Navarra et al., però ha sorgit recentment com una alternativa menys invasiva a la laparoscòpia convencional, amb els potencials avantatges de disminuir el dolor postoperatori i accelerar el retorn a la vida habitual dels pacients. Molts estudis han estat publicats en els últims anys, tot i que els resultats són poc concloents i n’hi ha molt pocs que mostrin una anàlisi detallada del dolor postoperatori en la colecistectomia laparoscòpica per port únic.

      Al 1990, Reddick i Olsen van reportar la primera colecistectomia laparoscòpica ambulatòria. Aquest enfocament té l'avantatge de disminuir el risc de possibles infeccions adquirides a l'hospital i de permetre una reincorporació més ràpida dels pacients a les seves activitats diàries, així com una reducció dels costos d'hospitalització.

      La nostra hipòtesi és que la tècnica d'incisió única produeix menys dolor postoperatori, pot afavorir la cirurgia ambulatòria i pot estar associada amb un retorn més ràpid a la vida diària i aportar uns millors resultats estètics.

      L'objectiu d'aquest estudi unicèntric prospectiu aleatoritzat a doble cec és comparar els resultats de la colecistectomia laparoscòpica per port únic versus la colecistectomia laparoscòpica convencional en un programa de cirurgia major ambulatòria.

      MATERIAL I MÈTODES Estudi prospectiu aleatoritzat doble cec, unicèntric. 73 pacients amb colelitiasi simptomàtica assignats a CLPU (n = 37) o CL (n = 36). Criteris d'exclusió: IMC> 35, contraindicacions per laparoscòpia, colecistitis aguda, coledocolitiasi, malalties malignes o al·lèrgies a antiinflamatoris.

      Variable principal: dolor postoperatori.

      Variables secundàries: temps quirúrgic, dificultat del procediment, esdeveniments adversos, complicacions, ports addicionals utilitzats i conversions, èxit d'ambulatorització, tornada a la vida habitual, resultat estètic, grau de satisfacció, qualitat de vida i incidència d'hèrnia incisional.

      RESULTATS La necessitat d'analgèsics va ser inferior al grup de CLPU (diferències significatives al 7è dia). Es va objectivar un retorn a la feina més ràpid i un millor resultat estètic estadísticament significatius en el grup de la CLPU. Segons els cirurgians, la CLPU va ser més difícil tècnicament.

      El temps operatori, les complicacions quirúrgiques, el dolor postoperatori, l’ ambulatorització, el retorn a l'activitat habitual, la qualitat de vida i l'aparició d'hèrnia incisional van ser similars en ambdós procediments.

      CONCLUSIONS La colecistectomia laparoscòpica per port únic en règim de cirurgia ambulatòria es pot realitzar de forma segura i amb alta garantia d’èxit en pacients seleccionats.

      La CLPU té avantatges sobre la CL en els requeriments analgèsics postoperatoris, el resultat estètic i el retorn a la vida laboral. Presenta una major dificultat tècnica. No es van demostrar avantatges en el procés d'ambulatorització entre una tècnica i una altra.


Fundación Dialnet

Dialnet Plus

  • Más información sobre Dialnet Plus

Opciones de compartir

Opciones de entorno