Ayuda
Ir al contenido

Dialnet


Resumen de Estudi de molècules orgàniques fòssils per a la caracterització dels esdeveniments climàtics ocorreguts durant períodes glacials i interglacials

Anuar El Ouahabi El Ghazi

  • Arribar a comprendre les causes i efectes dels canvis globals i les interaccions sinèrgiques del sistema climàtic continua sent un repte científic complex. Els informes del Panell Intergovernamental sobre el Canvi Climàtic (IPCC) han proporcionat avenços substancials en la comprensió del canvi climàtic. No obstant, es basen en l'extrapolació de les condicions actuals i s'hauria de tenir en compte que en el passat l'evolució natural del clima ha manifestat reorganitzacions importants. La matèria orgànica (MO) sedimentària està formada per una gran varietat de components, de diferents estructures, característiques geoquímiques, fonts i estat de conservació. La matèria orgànica, tot i que originalment forma part de diferents organismes (Bacteria, Archaea o Eucarya), acaba acumulant-se en arxius sedimentaris de milers d’anys d’antiguitat, on es preserva, tot deixant registrades les condicions ambientals de l’hàbitat on vivien aquells organismes que les varen sintetitzar originalment. D’aquesta manera, les molècules orgàniques fòssils proporcionen una biblioteca molt valuosa d’esdeveniments climàtics, donat que, per exemple, proporcionen informació sobre temperatura, balanç hídric, productivitat primària fotosintètica, processos d’alteració diagenètica o l’activitat pre/post-deposicional (metanogènesi, oxidació aeròbica, etc.).

    En aquest context, la memòria de Tesi Doctoral que s’ha elaborat se centra en l’anàlisi de molècules orgàniques fòssils dipositades en sediments marins situats a la plataforma continental de la Península Ibèrica, amb l’objectiu de determinar l'origen, distribució, evolució i processos d'alteració de la matèria orgànica sedimentaria, i contribuir a la reconstrucció de les condicions ambientals que van tenir lloc en el passat. Amb aquesta finalitat, es van agafar sediments marins del testimoni IODP U1385 situats en la confluència de l'oceà Atlàntic i Mar Mediterrani. Aquesta àrea d'estudi té un gran interès perquè correspon a una regió sensible als canvis climàtics ràpids, sotmesa a la influència de l’entrada de compostos continentals i de processos d’aflorament d’aigua profunda, que juntament amb taxes elevades de sedimentació, afavoreix l’acumulació ràpida i la preservació de la matèria orgànica sedimentària.

    Paral·lelament, la recerca desenvolupada també va incloure la generació d'una base de dades de temperatura d'alta resolució temporal. L’element essencial d’aquesta base provenia dels arxius d’alquenones, juntament amb altres marcadors derivats de diferents registres ambientals, tals com els testimonis de gel i els espeleotemes. Aquesta base de dades nova té com a objectiu proporcionar informació sobre l'estructura espacial i temporal dels esdeveniments/transicions de la temperatura superficial del mar, les relacions de fase entre les variacions del clima regional, els canvis globals i el forçament extern del clima.


Fundación Dialnet

Dialnet Plus

  • Más información sobre Dialnet Plus