Ayuda
Ir al contenido

Dialnet


Reparació prenatal del mielomeningocele mitjançant cèl·lules mesenquimals estromals de líquid amniòtic en model oví

  • Autores: Margarita Codinach Creus
  • Directores de la Tesis: César García Fontecha (dir. tes.), Joaquim Vives Armengol (dir. tes.), Francesc Gòdia Casablancas (tut. tes.)
  • Lectura: En la Universitat Autònoma de Barcelona ( España ) en 2015
  • Idioma: español
  • Tribunal Calificador de la Tesis: Carmen Lagunas Arnal (presid.), Elena Carreras Moratonas (secret.), Josep M. Canals Coll (voc.)
  • Materias:
  • Enlaces
    • Tesis en acceso abierto en:  DDD  TDX 
  • Resumen
    • Aquest treball de tesi doctoral s¿emmarca en un camp de recerca dins la medicina regenerativa, l'objectiu del qual és la reparació prenatal del Mielomeningocele (MMC), que és la forma més comú i severa d¿espina bífida. Aquesta malaltia congènita es caracteritza per un defecte en el tancament de la part posterior del tub neural durant el període embrionari, quedant la medul·la espinal i les seves arrels nervioses exposades al medi uterí. En conseqüència, el teixit neural pateix un deteriorament anatòmic i funcional progressiu sever, acompanyat d¿una pèrdua de líquid cefaloraquidi per la zona del defecte, que dóna lloc al desenvolupament de la malformació de Chiari II i hidrocefàlia.

      Les tècniques utilitzades actualment en clínica han permès dur a terme cirurgies fetals amb l¿objectiu de cobrir o reparar el defecte. D¿aquesta manera s¿aconsegueix frenar el deteriorament del teixit neural, revertir la malformació de Chiari i reduir la necessitat de derivacions ventriculo-peritoneals per tractar l¿hidrocefàlia. Tot i la millora en l¿estat neurocognitiu, motor i urinari, es requereixen cirurgies correctores per l¿aparició de deformitats esquelètiques sobretot durant la infantesa. La manca d¿estructures òssies a la part posterior de les vertebres on fixar els sistemes metàl·lics d¿estabilització espinal, dificulta enormement aquestes cirurgies.

      En la tesi que aquí es presenta s¿ha treballat en el desenvolupament d¿un producte d¿enginyeria tissular, basat en cèl·lules mesenquimals estromals autòlogues aïllades de líquid amniòtic (AF-oMSCs), en combinació amb diferents tipus de matrius biocompatibles en un model experimental oví de MMC induït quirúrgicament.

      El producte cel·lular s¿ha generat a partir de mostres de líquid amniòtic, obtingudes en el moment de la cirurgia d¿inducció del MMC, que s¿han cultivat durant les aproximadament tres setmanes que la separen de la cirurgia de reparació. S¿han caracteritzat els paràmetres cinètics, fenotípics i funcionals de les AF-oMSCs aïllades i expandides ex vivo. Així mateix, s¿han posat al punt metodologies pel marcatge i seguiment cel·lular utilitzant micropartícules d¿òxid de ferro (MPIOs) i la transducció amb partícules virals que codifiquen per la proteïna verda fluorescent (eGFP).

      S¿han avaluat tres tipus de biomatrius compostes d¿àcid polilàctic-co-glicòlic (PLGA), fibrina i matriu òssia desmineralitzada (DBM). Els resultats d¿aquest projecte demostren la possibilitat de generar, a partir dels constructes compostos per una barreja d¿AF-oMSCs, DBM i Fibrina, una estructura òssia similar a un arc vertebral posterior amb moll d¿os a l¿interior, ben integrat anatòmicament i rodejat per teixit connectiu, teixit adipós i recobert per pell.


Fundación Dialnet

Dialnet Plus

  • Más información sobre Dialnet Plus

Opciones de compartir

Opciones de entorno