Ayuda
Ir al contenido

Dialnet


Esdeveniments vitals estressants, locus de control i rendiment acadèmic en alumnes de 6è de primària

  • Autores: Jaume Carbonés i López
  • Directores de la Tesis: Gloria Canalda Sahli (dir. tes.)
  • Lectura: En la Universitat Autònoma de Barcelona ( España ) en 2009
  • Idioma: español
  • Tribunal Calificador de la Tesis: Josep Toro Trallero (presid.), Maria del Claustre Jané i Ballabriga (secret.)
  • Materias:
  • Texto completo no disponible (Saber más ...)
  • Resumen
    • Les experiències vitals estressants poden constituir una amenaça potencial al benestar i al desenvolupament de la salut en nens i adolescents. Comprendre, per tant, el paper dels estressors, entenent-los com a "esdeveniments ambientals o condicions cròniques que objectivament amenacen la salut o el benestar psicològic dels individus d'una edat particular en una societat particular", edevé una prioritat bàsica per tal de poder dissenyar intervencions que redueixin l'exposició dels estressors i millorin les capacitats de manejament i d'adaptació als estressors vitals.

      Les nostres vides estan influenciades no només per allò que ens passa, per les nostres experiències, sinó també per les creences que tenim de per què ens passen les coses que ens passen. En aquest sentit, el locus de control, entès com una expectativa generalitzada sobre si allò que ens passa està sota el control de les nostres accions o depén de la sort, el destí o la influència dels altres, és a dir, com a expectatives de contingència, ha esdevingut un dels constructes més utilitzats els últims anys.

      En el nostre treball hem volgut estudiar la relació que els esdeveniments vitals estressants i el locus de control poden exercir sobre el rendiment acadèmic dels alumnes de 6è de Primària.

      Hem dut a terme un estudi observacional, prospectiu i longitudinal amb 385 alumnes que han contestat diversos qüestionaris que mesuren els esdeveniments vitals estressants (EAVI), el locus de control (EAVI) i el rendiment acadèmic (Qüestionari PA o NM) en dos moments, a l'inici i al final de curs.

      Els resultats ens permeten concloure que: 1) els esdeveniments vitals estressants viscuts al llarg d'un curs acadèmic, influeixen negativament sobre el rendiment acadèmic, 2) els alumnes que tenen un locus de control més alt, obtenen un millor rendiment acadèmic, 3) el locus de control es manté estable al llarg d'un curs acadèmic en aquestes edats, 4) la influència entre esdeveniments vitals estressants i el locus de control és bidireccional. A més esdeveniments vitals estressants, menys locus de control intern i a menys locus de control intern, més esdeveniments vitals estressants, 5) semblaria que el locus de control pot esmorteir la relació entre els esdeveniments vitals estressants i el rendiment acadèmic, 6) els propis alumnes en són els millors informadors d'allò que els passa.

      Els resultats d'aquest treball tenen implicacions sobre les actuacions educatives amb elsalumnes. Per una banda, cal tenir en compte la seva incidència sobre els aprenentatges i, per tant, incorporar sistemes d'avaluació en moments determinats i, per l'altra, cal incidir especialment en el modelament d'un locus de control que n'afavoreixi un afrontament més positiu davant d'allò que s'ha d'aprendre.


Fundación Dialnet

Dialnet Plus

  • Más información sobre Dialnet Plus

Opciones de compartir

Opciones de entorno