Ayuda
Ir al contenido

Dialnet


Resumen de L'atenció a l'alumnat nouvingut en l'àmbit educatiu: de la globalitat a l’estudi de casos

M. Dolors Sans

  • La investigació educativa duta a terme en aquest treball, té com a objecte d¿estudi central l¿atenció educativa que s¿ofereix a l¿alumnat nouvingut.

    Entre els molts reptes que planteja la diversitat cultural, la present recerca, emmarcada en l¿àmbit educatiu, pretén fer aportacions i contribuir a donar respostes des de la perspectiva de l¿educació intercultural, des dels tres eixos bàsics: els docents, els alumnes nouvinguts i les aules d¿acollida.

    Partint de la globalitat dels termes i dels conceptes vinculats amb l¿escolarització dels alumnes nouvinguts, es concreta amb un estudi de casos que es contextualitza en una ciutat, en els centres educatius en els que s¿imparteixen els ensenyaments obligatoris, els docents d¿aquests centres i els alumnes nouvinguts que assisteixen i segueixen els programes de les aules d¿acollida.

    La recerca adopta la metodologia de la investigació-acció, amb l¿ús de tècniques i instruments quantitatius i qualitatius com l¿entrevista o el qüestionari, tot fent partíceps als agents implicats del context estudiat.

    Amb un treball participat, des de la reflexió sobre la pràctica docent, s¿aconsegueix la finalitat de potenciar i contribuir a la planificació de les actuacions i a l¿organització dels recursos existents per avançar cap a l¿escola diversa del s. XXI que acull i atén les necessitats i interessos de tots els alumnes, en un clima cordial i amable en unes escoles de cada vegada més inclusives i acollidores.

    Per a la innovació i el canvi, el paper dels docents és clau. Les seves actituds, creences i expectatives, en relació a l¿alumnat nouvingut influeixen en la seva integració escolar i social.

    Castellà: La investigación educativa realizada en este trabajo, tiene como objeto central de estudio la atención educativa que se ofrece al alumnado inmigrante.

    Entre los muchos retos que plantea la diversidad cultural, la presente investigación, enmarcada en el ámbito educativo, pretende hacer aportaciones y contribuir a dar respuestas desde la perspectiva de la educación intercultural, desde los tres ejes básicos: los docentes, los alumnos recién llegados y las aulas de enlace.

    Partiendo de la globalidad de los términos y de los conceptos relacionados con la escolarización de los alumnos inmigrantes, se llega a la concreción en un estudio de casos contextualizado en una ciudad, en los centros educativos en los que se imparten las enseñanzas obligatorias, los docentes de estos centros y los alumnos que asisten y siguen los programas de la s aulas de enlace.

    La investigación adopta la metodología de la investigación-acción, con el uso de técnicas y instrumentos cuantitativos y cualitativos, haciendo partícipes a los agentes implicados del contexto estudiado.

    Con un trabajo participativo, desde la reflexión sobre la práctica docente, se consigue la finalidad de favorecer y contribuir a la planificación de las actuaciones y a la organización de los recursos existentes para avanzar hacia la escuela diversa del s. XXI que acoge y atiende a todos los alumnos en un clima cordial y amable en unas escuelas de cada vez más inclusivas y acogedoras.

    Para la innovación y el cambio, el papel de los docentes es clave. Sus actitudes, creencias y expectativas en relación al alumnado inmigrante influyen en los procesos de su integración escolar y social.

    Anglès: The main objective of the research described in this paper is the study of the educational attention given to new coming students.

    Among the different challenges presented by cultural diversity, this work is focused on education, and it aims at finding answers from the intercultural education perspective, from three basic points of view: teachers, new coming students and newcomers¿ school programmes.

    We start from the concepts related to schooling of newcomers in a wide sense, and we become more specific by studying different situations set in a town, in compulsory education schools, the teachers at these schools and the new coming students that take part in the newcomers¿ programmes.

    From the methodological point of view the research-and-action model is adopted, and qualitative and quantitative research techniques are used involving the people implied in the study: teachers and new coming students.

    We rely on a collaborative work, reflecting on the teaching practice, to contribute to the planning of actions and the optimisation of resources that will lead to the Diverse School of the XXI century. This school will cater for all students¿ needs and interests in a warm and kind atmosphere, in more welcoming and inclusive schools.

    The role of teachers in the innovation and change is crucial. The attitudes, beliefs and expectations about new coming students have influence in their scholar and social integration.


Fundación Dialnet

Dialnet Plus

  • Más información sobre Dialnet Plus