Ayuda
Ir al contenido

Dialnet


Reflexos primaris retinguts i la seva relació amb dificultats d’aprenentatge segons l’INPP (Institute for Neuro-Physiological Psychology)

  • Autores: Marta Ortega Ruiz
  • Directores de la Tesis: Teresa Godall Castell (dir. tes.), Teresa Lleixá Arribas (tut. tes.)
  • Lectura: En la Universitat de Barcelona ( España ) en 2017
  • Idioma: español
  • Tribunal Calificador de la Tesis: Montserrat Anton (presid.), Albert Batalla Flores (secret.), Salvador Montull Morer (voc.)
  • Materias:
  • Enlaces
  • Resumen
    • Aquesta recerca té com a finalitat principal detectar la presència de reflexos primaris retinguts en els alumnes de cinquè de primària de les escoles de Valls. De manera unànime, els autors de desenvolupament infantil estan d’acord que els reflexos del desenvolupament o, com en aquest treball els nomenem, els reflexos primaris, apareixen en el fetus i en el nadó com un indici de bon funcionament de l’evolució del sistema nerviós. Un nounat arriba al món amb una sèrie de reflexos primitius que contribueixen d’alguna manera al seu naixement, a la seva supervivència i al posterior desenvolupament en els primers mesos de vida extrauterina. Aquests també proporcionen un camp d’entrenament de funcions motrius que apareixeran posteriorment i es considera que haurien de desaparèixer en infants sans abans del primer any de vida.

      Aquestes creences, que com a fisioterapeuta compartia amb tants altres professionals, es van desmuntar quan vaig conèixer el mètode INPP (the Institute for Neuro-Physiological Psychology) i la seva aportació sobre la retenció reflexa. No considerem que sigui un fracàs del sistema nerviós en evolució, però Blythe (1979) i Goddard (2005) han comprovat que alguns infants, passats els primers sis mesos de vida, continuen presentant rastres d’aquests reflexos primaris actius, el que ells anomenen immaduresa neuromotriu, que poden tenir relació amb dificultats que poden afectar l’aprenentatge.

      Aquesta tesi s’emmarca en la investigació educativa, seguint els postulats del paradigma quantitatiu. Hem avaluat la presència reflexa d’una població escolar a cinquè de primària de la ciutat de Valls; concretament, la presència dels reflexos primitius vestibulars descrits per l‘INPP. Al mateix temps, també hem utilitzat proves estandarditzades de rendiment motor i acadèmic (KTK i Proves d’Avaluació Diagnòstica) per poder comparar els resultats.

      Dels resultats obtinguts, se’n desprèn la voluntat de seguir investigant en el coneixement del perfil reflex de l’alumnat per poder detectar alumnes susceptibles de patir dificultats en l’aprenentatge, per manca d’oportunitats concretes, o senzillament per no poder-los-hi assegurar un desenvolupament madur i complet en els sistemes neuromuscular, psíquic, social i cognitiu que els permeti ser autònoms durant el joc i el moviment, en entorns adequats a cada moment evolutiu. Creiem que el seguiment del desenvolupament neuromotriu de base és una bona prevenció davant de diverses dificultats d’aprenentatge.


Fundación Dialnet

Dialnet Plus

  • Más información sobre Dialnet Plus

Opciones de compartir

Opciones de entorno