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Efecto inhibitorio de Allium sativum frente a Pseudomonas aeruginosa y Acinetobacter baumannii multirresistente

  • Autores: Christian-Junnior Campos Monteza, Lluny López Ugarte, Sebastian A. Iglesias Osores, Mario Cecilio Moreno Mantilla
  • Localización: Medicina naturista, ISSN 1576-3080, Vol. 16, Nº 2, 2022, págs. 5-11
  • Idioma: español
  • Títulos paralelos:
    • Inhibitory effect of Allium sativum against Pseudomonas aeruginosa and multi-resistant Acinetobacter baumannii
  • Enlaces
  • Resumen
    • español

      La presente investigación tuvo como objetivos determinar el efecto inhibitorio in vitro del extracto acuoso de Allium sativum L. “ajo” a concentraciones de 100, 200. 300, 400, 500 mg/ml frente a Pseudomonas aeruginosa y Acinetobacter baumannii multirresistentes aisladas del Hospital Regional de Lambayeque, concentración mínima inhibitoria y concentración mínima bactericida. Utilizando como métodos: la difusión de Kirby Bauer modificada, técnica de macrodilución en tubo y concentración mínima bactericida según Abadie et al. El extracto acuoso de Allium sativum L. “ajo” presentó efecto inhibitorio in vitro significativo sobre Acinetobacter baumannii multirresistente con un promedio de halo de inhibición de 22.02 mm y leve en Pseudomonas aeruginosa multirresistente con un promedio de halo de inhibicion de 7.28 mm. Se determinó que la concentración mínima inhibitoria (CMI) del extracto acuoso de Allium sativum L. “ajo” sobre cepas multirresitentes de Acinetobacter baumannii es de 1.56 mg/ml, mientras que en Pseudomonas aeruginosa es de 12.25 mg/ml (cepas 2, 3) y 25 mg/ml (cepa 1). Se determinó que el extracto acuoso de Allium sativum L. tuvo menor concentración mínima bactericida (CMB) sobre Acinetobacter baumannii multirresistente (cepa 3) igual a 1.56 mg/ml y mayor en Pseudomonas aeruginosa multirresistente (cepa 3) igual a 50 mg/ml.

    • English

      The objective of this research was to determine the in vitro inhibitory effect of the aqueous extract of Allium sativum L. “garlic” at concentrations of 100, 200. 300, 400, 500 mg / ml against Pseudomonas aeruginosa and Acinetobacter baumannii isolated from the Regional Hospital of Lambayeque, minimum inhibitory concentration and minimum bactericidal concentration. Using as methods: diffusion of modified Kirby Bauer, tube macrodilution technique and minimum bactericidal concentration according to Abadie et al. The aqueous extract of Allium sativum L. “garlic” showed significant in vitro inhibitory effect on Acinetobacter baumannii multidrug with an average halo of inhibition of 22.02 mm and mild in Pseudomonas aeruginosa multugistant with a mean halo of inhibition of 7.28 mm. The minimum inhibitory concentration (MIC) of the aqueous extract of Allium sativum L. “garlic” on multi-resistant strains of Acinetobacter baumannii was determined to be 1.56 mg / ml, while in Pseudomonas aeruginosa 12.25 mg / ml (strains 2, 3) and 25 mg / ml (strain 1). It was determined that the aqueous extract of Allium sativum L. had lower minimum bactericidal concentration (CMB) on Acinetobacter baumannii multi-resistant strain 3 equals to 1.56 mg / ml and higher in Pseudomonas aeruginosa multi-resistant strain 3 equal to 50 mg / ml.


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