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Water restriction in goats during hot-dry season in the humid tropics: feed intake and weight gain.

    1. [1] Department of Animal Physiology. College of Animal Science and Livestock Production. University of Agriculture. P.M.B. 2240. Abeokuta. Nigeria.
    2. [2] artment of Water Resources Management and Agrometeorology. University of Agriculture. P.M.B. 2240. Abeokuta. Nigeria.
  • Localización: Archivos de zootecnia, ISSN-e 1885-4494, ISSN 0004-0592, Vol. 60, Nº 229, 2011, págs. 195-203
  • Idioma: inglés
  • Títulos paralelos:
    • Restricción de agua en cabras en el trópico húmedo durante la estación seca y cálida: ingestión de alimento y ganancia de peso.
  • Enlaces
  • Resumen
    • español

      Doce cabras no preñadas (West African Dwarf, WAD y Red Sokoto, RS) fueron empleadas para investigar el efecto de la restricción volumétrica (0%, 33% and 67%) del suministro de agua sobre la ingestión de alimento y ganancia de peso durante ocho semanas. Los animales se agruparon por edad en menores y mayores de un año. El experimento se dispuso según un diseño cruzado, modificado con tres periodos de tratamiento de una semana cada uno. Entre cada periodo se intercaló uno de lavado de dos semanas durante el que se eliminaba el efecto del experimento precedente. La ingestión media de agua (WI) fue determinada para los siete primeros dias del experimento durante los cuales a todos los animales se suministraba agua ad libitum. Los tratamientos fueron: (i) suministro de agua ad libitum, (ii) reducción del 33% sobre la ingestión media y (iii) 67% de reducción. El agua bebida mostró correlación positiva (p

    • English

      Twelve non-pregnant female goats (West African Dwarf, WAD and Red Sokoto, RS) were used to investigate the effect of volumetric (0%, 33% and 67%) water restriction on feed intake and weight gain over a period of eight weeks. The goats are of 2 age groups: younger and older than 1 year. The experiment was arranged in a modified cross-over design with three treatment periods of 1 week each. In-between each treatment period was a 2-week wash-out period, when the effect of the previous was expected to have worn off. The average water intake (WI) was determined for the first 7 days of the experiment when all the animals were given water ad libitum. The 3 treatments were: (i) ad libitum supply of water every day; (ii) 33% reduction from average WI; and (iii) 67% reduction. Water drunk had positive and significant (p1 year old; r= 0.615). All the four classes of goats showed positive highly significant (p


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