El Bosc de Poblet ha esdevingut un dels paisatges forestals mediterranis de més alt valor biològic de tot el territori català. La biodiversitat associada a boscos més complexos com és del de Poblet resta encara molt desconeguda, sobretot pel que fa a l’associada a la fusta morta, que pot representar fins una tercera part del total d’un bosc. La millora del coneixement d’aquests organismes permet comprendre millor el funcionament de l’ecosistema forestal, dilucidar el valor real de la biodiversitat d’aquests boscos amb un component elevat de maduresa i alhora plantejar una gestió més adequada.
Els escarabats que depenen de la fusta morta en algun moment del seu cicle vital estan considerats un dels grups més amenaçats de la fauna invertebrada europea. Són component fonamental del reciclatge dels teixits llenyosos del bosc i bioindicadors de tota la comunitat d’artròpodes que depèn de la fusta morta.
L’objectiu d’aquest article és explicar què són, quines funcions desenvolupen i com s’estudien, posant en valor els microhàbitats associats a la fusta morta. Alhora es mostren els resultats dels treballs de mostreig realitzats en tres pinedes del Bosc de Poblet durant els anys 2012, 2013 i 2015, s’analitza l’estructura de la comunitat i la composició segons règims tròfics i les diferències entre els tres rodals treballats.
© 2001-2025 Fundación Dialnet · Todos los derechos reservados