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Response of maize (Zea mays L.) to seed priming with NaCl and salinity stress

  • Autores: J. Bakht, M. Shafik, Y. Jamal, H. Sher
  • Localización: Spanish journal of agricultural research, ISSN-e 2171-9292, ISSN 1695-971X, Vol. 9, Nº. 1, 2011, págs. 252-261
  • Idioma: inglés
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  • Resumen
    • español

      La salinidad es uno de los mayores limitantes para la agricultura en las zonas semi-aridas del mundo. Se estudio el efecto sobre el crecimiento y produccion del tratamiento con NaCl 6 dS m.1 de las semillas antes de la siembra de dos cultivares de maiz (Azam y Sarhad amarillo) y posterior exposicion a tres niveles de salinidad (0, 6 y 8 dS m.1). El analisis estadistico de los datos revelo que los cultivares, el tratamiento salino de las semillas y su posterior exposicion a un estres salino tuvieron un efecto significativo (p < 0.05) sobre la germinacion, dias de emergencia, altura de planta, peso en fresco y seco de los tallos, area foliar, Na+ y K+ de los tallos, y contenido de prolina y acido abscisico, asi como sobre la produccion. Un aumento en los niveles de salinidad tuvo un efecto negativo sobre el crecimiento y desarrollo de los dos cultivares estudiados; no obstante, el maiz cv Azam se comporto mejor que el cv Sarhad amarillo, con una emergencia mas temprana (2 dias), tasa de germinacion (31,92%), altura de planta (12%), niveles de prolina (950,33 �Êg g.1 de peso fresco) y acido abscisico (0,983 y 1,203 �Êg g.1 peso fresco) en tallo y produccion (36%) respecto el tratamiento control. Estos resultados sugieren que el tratamiento de las semillas de maiz con NaCl antes de la siembra induce cambios fisiologicos y bioquimicos, que se traducen en un mejor comportamiento cuando posteriormente las plantas son expuestas a diferentes niveles de salinidad.

    • English

      Salinity is one of the biggest limitants for agriculture in semi-arid areas of the world. An experiment was conducted to study the effect of seed priming with 6 dS m�1 NaCl on growth and yield responses of two maize cultivars (Azam and Sarhad yellow) exposed to three levels of salinity (0, 6, 8 dS m�1). Statistical analysis of the data revealed that cultivars, seed priming with saline water (6 dS m�1) and subsequent exposure to salinity stress had a significant (p < 0.05) effect on germination, days to emergence, plant height, shoot fresh weight, shoot dry weight, leaf area, shoot Na+, K+, proline, abscisic acid contents and yield variables. The results suggested that increasing salinity level had a negative effect on the growth and development of both cultivars under study. Analysis of the data also revealed that maize cv Azam performed better than cv. Sarhad yellow when exposed to different levels of salinity. Priming of cv Azam with NaCl resulted in earlier emergence (2 days) and germination rate (31.92%), plant height (12%), shoot proline (950.33 ìg g�1 fresh weight) and ABA levels (0.983 and 1.203 ìg g�1 fresh weight) and yield (36% than the non-primed treatment).

      These results suggest that priming of maize seeds with NaCl before sowing induces physiological and biochemical changes, which resulted in better performance when subsequently exposed to different levels of salinity.


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