Ayuda
Ir al contenido

Dialnet


Girona moderna (segles XVI-XVIII): de l'obrador al baluard

Imagen de portada del libro Girona moderna (segles XVI-XVIII)

Información General

Resumen

  • La Girona del segle XVI- XVIII no va ser la mena de ciutat pansida i endormiscada que suggereixen alguns clixés historiogràfics i literaris, sinó que, per contra, va conèixer un seguit de canvis de gran abast que li van acabar donant un perfil peculiar tant en el fons (amb un teixit urbà idiosincràtic) com en la forma (l’arquitectura i la fesomia urbanes). El subtítol d’aquest llibre, “De l’obrador al baluard”, sintetitza aquest conjunt de transformacions no sempre immediatament perceptibles ni potser prou ponderades pel ciutadà corrent i per la historiografia que fins ara ha estudiat la ciutat i el període.

    La Girona de l'època moderna va ser una de les principals capitals del Principat de Catalunya. D'ençà de la segona meitat del segle XVII la ciutat va esdevenir, a més, una plaça forta estratègica, sobretot arran de les periòdiques guerres amb França.

    D'aquesta manera, la ciutat atrafegada del segle XVI, especialitzada en la producció de teixits de llana, va acabar convertida, a la segona meitat del segle XVIII, en una capital militar. De l'obrador al baluard, vet aquí la seqüència.

    L’exposició que ha precedit aquesta publicació i que tenia el títol de “La Girona de l’època moderna: de l’obrador al baluard (segles XVI-XVIII)” va ser comissariada pels autors del llibre, Francesc Miralpeix i Vilamala i Xavier Torres i Sans. La mostra, que va rebre 39.183 visitants, es va exhibir en el període comprès entre finals d’octubre de l’any passat i el maig de 2015 i va estar acompanyada d’una programació d’activitats diversa que tenia la voluntat de posar a l’abast de tots els públics la història i el patrimoni cultural d’aquest període des de diverses perspectives. Així, i amb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Gironins, es van endegar onze itineraris per la Girona moderna, i els comissaris varen realitzar diverses visites comentades a l’exposició i als diferents espais i objectes clau d’aquest període. També es varen organitzar tallers infantils per conèixer la indumentària, l’heràldica i l’armament de la Girona barroca. Igualment, es va voler recuperar la vida de les dones que també van protagonitzar aquella època, amb un concert de Lídia Pujol i una conferència d’AnnaGironella. En total, un miler de persones van participar i gaudir de les activitats derivades de l’exposició.

    El llibre suposa un pas més en el coneixement de la història de la ciutat en aquell període, ja que recull la recerca exhaustiva que varen realitzar els comissaris i ofereix una visió innovadora d’uns fets, d’uns temps i d’unes obres d’art i d’arquitectura encara poc conegudes pel que fa a l’àmbit gironí.

    El següent pas en aquesta tasca de divulgació d’una nova interpretació de la història de Girona serà l’adequació de les sales permanents del Museu, a partir d’elements i visions que ja han figurat en l’exposició temporal. Des del MHG ja es treballa en el projecte de remodelació dels espais, que seran renovats amb la voluntat precisa d’explicar la Girona barroca en tota la seva esplendor.

Otros catálogos


Fundación Dialnet

Dialnet Plus

  • Más información sobre Dialnet Plus

Opciones de compartir

Opciones de entorno