Ayuda
Ir al contenido

Dialnet


L’Habitatge compartit a Barcelona i la seva adequació als estàndards internacionals

Imagen de portada del libro L’Habitatge compartit a Barcelona i la seva adequació als estàndards internacionals

Información General

Resumen

  • Des de 2010, any en què vaig iniciar la meva trajectòria com a síndica de greuges de Barcelona, l’accés a l’habitatge a la ciutat ha estat una de les meves preocupacions més rellevants i un dels temes centrals de les intervencions de la nostra institució. Hem treballat profundament en la temàtica de l’habitatge perquè el nombre de queixes rebudes per part de la ciutadania barcelonina sempre ha estat significatiu i ens ha mostrat el camí. Però també ho hem fet des de la proactivitat i les actuacions d’ofici, per iniciativa pròpia, ja que hem pogut copsar que l’accés a l’habitatge cada vegada presenta més dificultats per a aquelles persones que volen viure a Barcelona.

    Les causes que originen aquesta situació i les conseqüències que comporten són àmbits que veurem més endavant, en la lectura d’aquest informe.

    Aquí només un primer incís: el problema de l’accés a l’habitatge no finalitza només amb el fet de tenir quatre parets i un sostre. Cal afegir que aquest habitatge ha de disposar d’unes condicions mínimes de dignitat, factor clau per seguir actuant en la prevenció de l’exclusió social.

    A la Sindicatura de Greuges de Barcelona seguim treballant per defensar els drets fonamentals i les llibertats públiques de les persones. Per garantir el dret a l’habitatge, com ja hem dit en nombroses ocasions, no només s’han d’esgotar totes les possibilitats que ofereix l’ordenament jurídic, també es requereixen canvis legislatius que incideixin en la protecció i recuperació de l’ús residencial veïnal dels habitatges, que garanteixin la seguretat i estabilitat de la relació contractual, i que limitin l’augment indiscriminat del preu dels arrendaments urbans.

    En l’elaboració d’aquest informe hem comptat amb la col·laboració de la Càtedra UNESCO pel Dret a l’habitatge de la Universitat Rovira i Virgili, que ens ha ajudat a executar un estudi que crec que pot ser de gran aportació per dos motius: perquè compartir pis és una pràctica molt estesa a Barcelona i ja no només ho fa la gent jove però poc tractada, i perquè aportem propostes de millora per tal que les administracions públiques puguin reconduir i dotar de més seguretat el sector de l’habitatge.


Fundación Dialnet

Dialnet Plus

  • Más información sobre Dialnet Plus

Opciones de compartir

Opciones de entorno