Brasil
Brasil
Out of the 5 species of Guinea pig registered for Brazil, 4 (Cavia fulgida, C. porcellus, C. aperea, and C. magna) have already been reported as hosts of Paraspidodera uncinata. The rodent species C. magna and C. aperea are small-sized mammals, with terrestrial habits, which occur from southern Brazil to eastern Uruguay. Guinea pig specimens donated for research were necropsied for the analysis of endoparasites, and the nematodes found were identified as P. uncinata. The microhabitats of this species were the small and large intestines in C. magna and the large intestine in C. aperea. The prevalence of P. uncinata in the hosts was 60% in C. magna (n = 5) and 14% in C. aperea (n = 7). The record of P. uncinata in different Guinea pig species allows inferring that the foraging mode is similar in the different locations where they occur in southern Brazil, because, perhaps, the infection of hosts has occurred through the ingestion of vegetables contaminated with P. uncinata eggs. This study contributes to knowledge on the helminth fauna of C. magna and C. aperea in southern Brazil.
Das cinco espécies de preás registradas para o Brasil, quatro (Cavia fulgida, C. porcellus, C. aperea e C. magna) já foram registradas como hospedeiras de Paraspidodera uncinata. Os roedores C. magna e C. aperea são mamíferos pequenos, de hábitos terrestres, que ocorrem da região Sul do Brasil ao leste do Uruguai. Preás coletadas e doadas foram necropsiados para análise de endoparasitos e os nematoides encontrados foram identificados como P. uncinata. Os microhábitats dessa espécie foram os intestinos delgado e grosso em C. magna e o intestino grosso em C. aperea. As prevalências de P. uncinata nos diferentes hospedeiros foram 60% (C. magna; n = 5) e 14% (C. aperea; n = 7). O registro de P. uncinata em diferentes espécies de preás permite inferir que o modo de forrageio é semelhante nas diferentes localidades onde ocorrem no Sul do Brasil, pois, possivelmente, a infecção dos hospedeiros ocorreu através da ingestão de vegetais com ovos de P. uncinata. Este trabalho contribui com o conhecimento sobre a helmintofauna de C. magna e C. aperea, no Sul do Brasil.
© 2001-2026 Fundación Dialnet · Todos los derechos reservados