Ayuda
Ir al contenido

Dialnet


Resumen de Percepcions i resultats de la implantació de la radiofreqüència en serveis bibliotecaris. El cas de la comarca de l'Anoia a la Xarxa de Biblioteques Municipals de la demarcació de Barcelona

Francesca Llambès

  • español

    La identificación por radiofrecuencia o RFID (radio frequency identification) es una técnica que permite transmitir información a distancia gracias a una etiqueta inteligente adherida a un producto (...) que almacena datos codificados i los envía mediante ondas de radiofrecuencia a un lector.

    En el ámbito bibliotecario, la RFID permite al usuario el préstamo de documentos de forma autónoma, sin la intervención del personal bibliotecario, de ahí la necesidad de evaluar los efectos de la RFID sobre usuarios, profesionales y colección documental. Se trata de una mejora tecnológica que se recomienda instalar en todas las nuevas instalaciones bibliotecarias, si bien cabe considerar su idoneïdad en equipamientos pequeños o con poco movimiento de personas.

    Esta investigación analiza los motivos y los resultados de la implantación de la RFID como herramienta tecnológica en bibliotecas y bibliobuses. Concretamente se estudian cuatro instalaciones bibliotecarias emplazadas en la comarca de L’Anoia (Vilanova del Camí, Igualada, Santa Margarida de Montbui y el Bibliobús Montserrat que circula por los municipios sin biblioteca). La RFID permite muchas funcionalidades y mejoras en los servicios bibliotecarios, pero este estudio se focaliza en el servicio de préstamo (servicio más utilizado por los usuarios), y asimismo en el control de la colección.

    — ¿Los usuarios están satisfechos? ¿El servicio de préstamo ha mejorado desde que se han instalado las máquinas de autopréstamo? — ¿Y los profesionales? ¿Han percibido la RFID y las máquinas de autopréstamo como una mejora? ¿La automatización ha supuesto algún cambio en su rol? — ¿La colección documental (libros, CDs, DVDs, revistas, etc.) está ahora más protegida y controlada? Se trata de un estudio relativamente nuevo en el contexto bibliotecario de la demarcación de Barcelona y en el conjunto de bibliotecas de Cataluña. La implantación de la RFID presupone unos efectos positivos, pero hace falta valorar los riesgos y efectos no deseados. El hecho de centrarse en unos municipios permitirá aplicarlo en otros contextos bibliotecarios como pauta.

  • English

    In the library field, RFID allows the user to borrow documents independently, without the intervention of library staff, hence the need to evaluate the effects of RFID on users, professionals and the documentary collection.

    It is a technological improvement that is recommended to be installed in all new library facilities however, its suitability must be considered in small facilities or with little movement of people.

    This research analyzes the reasons and results of the implementation of RFID radiofrequency as a technological tool in libraries and bookmobiles. Specifically, four library facilities located in the Anoia region are studied (Vilanova del Camí, Igualada, Santa Margarida de Montbui y el Bibliobús Montserrat que circula por los municipios sin biblioteca). RFID allows many functionalities and improvements in library services, but this study focuses on the loan service (service most used by users), and also on collection control.

    Are users satisfied? Has the loan service improved since the self-loan machines have been installed? And the professionals? Have RFID and self-loan machines been perceived as an improvement? Has automation changed their role? Is the documentary collection (books, CDs, DVDs, magazines, etc.) now more protected and controlled? This is a relatively new study in the library context of the demarcation of Barcelona and in all libraries in Catalonia.

    The introduction of RFID is meant to bring positive effects but it is necessary to assess the risks and undesirable effects. Focusing on some municipalities will allow applying it to other library contexts as a guideline

  • català

    La identificació per radiofreqüència o RFID (Radio Frequency Identification) és una tècnica que permet transmetre informació a distància gràcies a una etiqueta intel·ligent enganxada a un producte (...) que emmagatzema dades codificades i les envia per mitjà d'ones de radiofreqüència a un lector extern.

    En l’àmbit bibliotecari, l’RFID permet que l'usuari pugui fer els préstecs de manera autònoma, sense la intervenció del personal bibliotecari, motiu pel qual es valora analitzar els efectes que ha tingut l’RFID sobre els usuaris, professionals i sobre el control de la col·lecció. Es tracta d’una millora tecnològica que es recomana instal·lar en tots els equipaments bibliotecaris nous, si bé cal considerar-ne la idoneïtat en els que tenen una superfície i demanda més petites.

    Aquesta recerca analitza els motius i resultats de la implantació de l’RFID com a tecnologia a les biblioteques i bibliobusos. Concretament s'estudien quatre equipaments bibliotecaris situats a la comarca de l’Anoia (Vilanova del Camí, Igualada, Santa Margarida de Montbui i el Bibliobús Montserrat que circula pels municipis que no tenen biblioteca). L’RFID permet diverses funcionalitats i millores per als serveis bibliotecaris, però l'estudi es focalitza en el servei de préstec de documents, el servei més utilitzat pels usuaris, així com el control de la col·lecció.

    — Els usuaris estan satisfets? El servei de préstec ha millorat per a ells des que s’han instal·lat les màquines d’autopréstec? — I els professionals? Han rebut l’RFID i les màquines d’autopréstec com una millora? Els ha suposat un canvi de rol? — La col·lecció documental (llibres, CDs, DVDs, revistes, etc.), gràcies a l’RFID, es troba ara més segura i controlada? Es tracta d'un estudi relativament nou en el context bibliotecari de la demarcació de Barcelona i del conjunt de biblioteques de Catalunya. La implantació de l'RFID pressuposa uns efectes positius, però cal valorar-ne també els riscos i els efectes no desitjats. El fet de centrar-se en uns municipis permetrà fer-ne una lectura en clau comparada i difondre-la a altres contextos bibliotecaris.


Fundación Dialnet

Dialnet Plus

  • Más información sobre Dialnet Plus