Ayuda
Ir al contenido

Dialnet


Resumen de I tu, què li preguntaries a Albert Einstein, Marie Curie, Maria Monclús…? Una proposta de comunicació per al públic general

Núria Pujol Furelos

  • català

    El coneixement científic entès com a neutre, objectiu i inqüestionable és un albir arcaic que condiciona hegemònicament la manera com fem i comuniquem ciència i tecnologia. Afortunadament, des de la dècada dels vuitanta del segle xx els estudis sobre sociologia de la ciència, els moviments feministes i el constructivisme social van mostrar que aquesta concepció és producte d’estudiar la manera com es construeixen la ciència i la tecnologia des d’una perspectiva única, totalitzadora i patriarcal. A partir d’aquí es van plantejar noves propostes conceptuals, metodològiques i comunicatives. Des de llavors, cada vegada són més les institucions que se sumen a la iniciativa d’apropar el seu model comunicatiu a la societat, trencant amb el model de comunicació tradicional vertical i unidireccional, és a dir, de les persones expertes a les llegues. El present projecte dissenyat i executat en el marc de la Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica (SCHCT) s’encabeix en aquest corrent de pensament crític i planteja un model comunicatiu per a la SCHCT que s’allunya de la formalitat acadèmica i incorpora públics diversos a través d’un format poc convencional.

  • English

    Understanding scientific knowledge as neutral, objective, and unquestionable is an archaic idea that has conditioned the way we do and communicate science and technology in a hegemonic way. Fortunately, since the 1980s, research on the sociology of science, feminist movements, and social constructivism shed light on the origin of that conception. It is the result of studying science and technology from a one-sided, totalizing and patriarchal perspective. Subsequently, new conceptual and methodological communication frameworks have been proposed. Since then, institutions have taken their ways toward placing their communication models close to society. Therefore, there is a will to break with traditional, unidirectional and vertical communication models from experts to laypeople. This project, designed and launched in the framework of the Catalan Society for the History of Science and Technology (SCHCT), fits into this current of critical thinking and proposes a communicative model for the SCHCT. It aims to move away from academic formality and to incorporate diverse audiences through an unconventional format.


Fundación Dialnet

Dialnet Plus

  • Más información sobre Dialnet Plus