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Resumen de Consumption of ultra-processed foods and relationship with sodium and potassium excretion: a cross-sectional study

Inês Anjos, Tânia Silva Santos, Pedro A. Moreira, Patrícia Padrão, O. Pinho, Carla Gonçalves

  • español

    Introducción: Un mayor consumo de alimentos ultraprocesados (UPF) se ha asociado con un mayor riesgo de enfermedades no transmisibles (ENT) y un perfil de nutrientes que promueve las ENT, como un alto contenido de sodio y un bajo contenido de potasio. El objetivo del estudio fue evaluar el nivel de procesamiento de los alimentos según la clasificación NOVA y su relación con la ingesta de sodio y potasio estimada por la excreción urinaria de 24 horas. Metodología: Este es un estudio transversal. La recopilación de datos incluyó a 107 trabajadores de una universidad pública (51,4% mujeres; edad media 47 años) que participaron en un ensayo clínico iMC SALT. Se utilizó una muestra de orina de 24 horas para estimar la ingesta de sodio y potasio, validada por el coeficiente de creatinina. Se utilizó el correspondiente recordatorio dietético de 24 horas para evaluar la ingesta de alimentos y los alimentos se clasificaron mediante la clasificación NOVA según el grado y finalidad de procesamiento, en cuatro grupos. NutriScore también se utilizó para categorizar UPF y proporcionar más información sobre la calidad nutricional de los productos. Resultados: El mayor aporte energético provino del grupo de alimentos no procesados o mínimamente procesados (51,6%), seguido de UPF (24%), alimentos procesados (21,8%) e ingredientes culinarios procesados (2,6%). Los individuos con menor aporte calórico del consumo de UPF tuvieron mayores valores promedio de ingesta de potasio (K) (1438 vs. 1136 mg/1000 kcal; p=0,007), que los individuos con mayor aporte de peso del consumo de alimentos no procesados o mínimamente procesados. (1434 vs. 1109 mg/1000 kcal; p=0,010). Para la ingesta de sodio (Na) no se encontraron resultados significativos entre los individuos con el consumo más bajo y alto de cada grupo NOVA. Conclusiones: Un mayor consumo de alimentos frescos o mínimamente procesados y una menor ingesta de UPF se asociaron con mayores valores de ingesta de K. Por otro lado, una mayor ingesta de UPF no se asoció con mayores valores de ingesta de Na. Financiación: Este trabajo fue apoyado por la Fundação para a Ciência e Tecnologia mediante la subvención POCI-01-0145-FEDER-029269) y por el Fondo Europeo de Desarrollo Regional (FEDER) a través de NORTE 2020 (Programa Operativo Regional del Norte 2014/2020) - NORTE- 01-0145-FEDER-072687

  • English

    Introduction: Higher consumption of ultra-processed foods (UPF) had been associated with higher risk of non-communicable diseases (NCD) and NCD-promoting nutrient profile such as high sodium content and low potassium content. The objective of the study was to evaluate the level of food processing according to the NOVA classification and its relationship with sodium and potassium intake estimated by 24-hour urinary excretion.Methodology: This is a cross-sectional study. Data collection included 107 workers from a public university (51.4% female; mean age 47 years) participating in an iMC SALT clinical trial. A 24-hours urinary collection was used to estimate sodium and potassium intake, validated by the creatinine coefficient. The corresponding 24-hours dietary recall was used to assess food intake and foods were categorized using the NOVA classification according to the degree and purpose of processing, into four groups. Nutri-Score was also used to categorize UPF and provide more information about the nutritional quality of products.Results: The largest energy contribution came from the group of unprocessed or minimally processed foods (51.6%), followed by UPF (24%), processed foods (21.8%) and processed culinary ingredients (2.6%). Individuals with the lowest caloric contribution of the consumption of UPF had higher average values of potassium (K) intake (1438 vs 1136 mg/1000 kcal; p=0.007), as individuals with the highest weight contribution of the consumption of unprocessed or minimally processed foods (1434 vs 1109 mg/1000 kcal; p=0.010). For sodium (Na) intake no significant results were found between individuals with the lowest and the highest consumption of each NOVA group.Conclusions: Higher consumption of fresh or minimally processed foods and lower UPF intake were associated with higher K intake values. On the other hand, higher UPF intake was not associated with higher Na intake values.Funding: This work was supported by Fundação para a Ciência e Tecnologia by Grant POCI-01-0145-FEDER-029269) and by the European Regional Development Fund (ERDF) through NORTE 2020 (Northern Regional Operational Program 2014/2020) - NORTE-01-0145-FEDER-072687


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