Ayuda
Ir al contenido

Dialnet


Resumen de La competència digital docent en identitat digital. Un estudi dels centres escolars de primària del Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i l’Alta Ribagorça

Sílvia Vilanova Serrano, Óscar Flores Alarcia

  • español

    INTRODUCTION. Schools must adopt ICT and place them at the service of learning to ensure that students acquire digital competence from a broad perspective that includes the appropriate management of their digital identity. The OECD reports of 2016, 2018, 2019 stress that one of the key factors in helping students to become digitally competent is the presence of a digitally competent teaching staff. The general objective of this research is to analyse the management of digital identity and the self-perception of digital teaching competence in digital identity in primary schools in Pallars Jussà, Pallars Sobirà and Alta Ribagorça METHOD. A mixed methodology using a questionnaire and an interview to allow a double triangulation involving data and methods.

    RESULTS. Teachers were found to have an elementary to intermediate level of digital competence in digital identity.

    DISCUSSION. Improvements are required in areas such as data protection, security and privacy.

  • català

    INTRODUCCIÓ. L’escola ha d’adoptar les TIC per tal que estiguin al servei de l’aprenentatge i ha de vetllar perquè l’alumnat adquireixi la competència digital en el sentit ampli, incloent-hi una correcta gestió de la identitat digital. L’OCDE, en els seus diferents informes (2016, 2018, 2019), assenyala que un dels punts clau per tal d’aconseguir un alumnat competent digitalment és tenir un professorat que sigui competent digitalment. Els dos objectius generals d’aquesta investigació són: analitzar la gestió de la identitat digital i l’autopercepció de la competència digital docent en identitat digital del professorat dels centres educatius de primària dels nuclis urbans del Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i l’Alta Ribagorça.

    MÈTODE.Es parteix d’una metodologia mixta que utilitza el qüestionari, creat i validat per aquesta recerca, i l’entrevista. Això permet una doble triangulació: de dades i de mètodes.

    RESULTATS.Aquesta recerca evidencia que, tot i que el professorat gestiona correctament la seva identitat digital, mostra un nivell bàsic-intermedi de competència digital en identitat digital.

    DISCUSSIÓ.Cal que millorin aspectes com la protecció de dades, la seguretat i la privacitat.

  • English

    INTRODUCCIÓN.La escuela debe adoptar las TIC para que estén al servicio del aprendizaje y debe velar por que el alumnado adquiera la competencia digital en el sentido amplio, incluyendo una correcta gestión de la identidad digital. La OCDE, en sus diferentes informes (2016, 2018, 2019), señala que uno de los puntos clave para conseguir un alumnado competente digitalmente es tener un profesorado que sea competente digitalmente. Los dos objetivos generales de esta investigación son: analizar la gestión de la identidad dig ital y la autopercepción de la competencia digital docente en identidad digital del profesorado de los centros educativos de primaria de los núcleos urbanos del Pallars Jussà, el Pallars Sobirà y la Alta Ribagorza.

    MÉTODO.Se parte de una metodología mixta que utiliza el cuestionario, creado y validado por esta investigación, y la entrevista. Esto permite una doble triangulación: de datos y de métodos.

    RESULTADOS.Esta investigación evidencia que, aun cuando el profesorado gestiona correctamente su identidad digital, muestra un nivel básico-intermedio de competencia digital en identidad digital.

    DISCUSIÓN.Es necesario que mejoren aspectos como la protección de datos, la seguridad y la privacidad.


Fundación Dialnet

Dialnet Plus

  • Más información sobre Dialnet Plus