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Efecto del ph del substrato en el crecimiento y la absorción del café

    1. [1] Universidad de Costa Rica

      Universidad de Costa Rica

      Hospital, Costa Rica

  • Localización: Revista de Biología Tropical, ISSN 0034-7744, Vol. 11, Nº. 2, 1963 (Ejemplar dedicado a: Volume 11 - Regular number 2 - December 1963; 131–139)
  • Idioma: español
  • Títulos paralelos:
    • Efecto del pH del substrato en el crecimiento y la absorción del café
  • Enlaces
  • Resumen
    • español

      Se estudió el efecto de la concentración del ión hidronio del substrato en el crecimiento y la absorción de cafetos jóvenes. La evaluación se realizó en condiciones de invernadero y se inició con plantas pequeñas en estado de "hojas cotiledonales abiertas". La evaluación cuantitativa de la respuesta de las plantas a los tratamientos se hizo con base en mediciones de rutina, entre las que se citan: a)volumen del sistema radical; b)altura y diámetro de los tallos; c)área foliar; d)número de pares de hojas; e)producción de materia seca. Se estudió la absorción de los elementos nitrógeno, fósforo, potasio, calcio y magnesio. Las cifras de absorción neta se obtuvieron por diferencia, mediante análisis químico del propio substrato, por comparación con el contenido de nutrientes que componen la solución nutritiva original.

    • English

      The contribution deals with the effect of substrate reaction on the growth and uptake of nutrient elements shown by coffee seedlings grown under controlled condítions. Substrate pH was varíed from 4 to 7.5 at intervals of 0. 5 of a unit. The reaction of the nutrient media had no effect on the absorption of nitrate-nitrogen, potassium and magnesium. The uptake of calcium and phosphorus was practically the same in treatments from pH 4 up to pH 6.5. The neutral and slightly alkaline treatments caused a sharp increase in the absorption of both calcium and phosphorus. The quantitative differences obtained in height, stem diameter, leaf area, dry matter content, ete., were not statistically significant at the end of the experiment, except for the stem diameter. The plant height data obtained at two-months intervals between the date of transplanting and the date of harvesting were also statistically significant at ear1y stages of growth. According to the results which illustrate the report, the plants grown in the nutrient solutions adjusted to pH 6.5 gave the híghest yield throughout the evaluation of the growth experimento


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