Hospital, Costa Rica
Se estudió la variación mensual del peso de la carne y composición bioquímica (proximal) de M. guyanensis. El peso seco de la carne fue mínimo en diciembre y máximo en julio en concordancia con los períodos de madurez y desove. El promedio de los componentes en base seca fue: proteínas 58.3 %, carbohidratos 22.8 %, lípidos 7.2 % y cenizas 11.2 %. El valor promedio del valor calórico fue 5.2 KcaVg
Monthly changes in body weight and biochemical composition of Mytella guyanensis were studied in Nicoya, Costa Rica, (May 1989-Aprill990). Dry tissue weight was minimal in December and rose to a peak in luly, in accordance to periods of maturation and apawning. Mean percentage values of the main components of dry flesh were: proteína 58.3, carbohydrates 22.8,lipida 7.2 and ash 11.2. The mean caloric value of dry flesh was 5.2 KcaVg. Decrease in the percentage of lipids, proteíns and caloric values coincided witb the spawnig periodo
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