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Resumen de Effect of selenite on the total polyphenol content and antioxidative activity of aqueous and ethanolic extracts in sprouts of four agronomic species

Yoshie Motomura, Marjorie Reyes-Díaz, María de la Luz Mora

  • español

    Brotes de algunas plantas agrícolas que crecen bajo condiciones de oscuridad contienen algunos ingredientes alimenticios funcionales. Recientemente, los alimentos con ingredientes antioxidantes naturales han despertado gran interés en la salud humana y alimentación animal. Entre los compuestos funcionales de los alimentos, los fenoles y polifenoles son los compuestos bioactivos mas deseables debido a su actividad antioxidante. El objetivo de este estudio fue determinar las diferencias entre extractos acuosos y etanólicos y el efecto del selenio sobre el contenido de polifenoles y la actividad antioxidante de brotes de cuatro especies agronómicas. El contenido total de polifenoles en extractos acuosos y etanólicos incrementó significativamente (3 veces). La actividad antioxidante de extractos etanólicos de brotes de báltica y trigo tratados con selenio aumentó significativamente (2 y 2,5 veces, respectivamente). En el extracto acuoso, sin embargo, el efecto del selenio sobre la actividad antioxidante fue menos pronunciada, con excepción del trigo (2,5 veces). Basado en nuestros resultados, los brotes de trigo crecidos bajo condiciones de oscuridad, suplementados con selenio y extraídos con etanol podría ser considerado como un potente y funcional ingrediente o suplemento alimenticio en la dieta de humanos y animales porque el selenio aumentó el contenido de polifenoles totales y la actividad antioxidante

  • English

    Sprouts from some agricultural plants grown under dark conditions are known to contain some functional food ingredients. Recently, great attention has been paid to foods with natural antioxidative ingredients for human health and animal feed. Among the functional food compounds, phenolics and polyphenols are the most desirable food bioactives due to their antioxidative activity. The aim of this study was to determine the differences between aqueous and ethanohc extracts and the effect of selenite on the polyphenol content, and whether the antioxidative activity of selenite-treated sprouts growing in Petri dishes is enhanced compared to non-treated ones. The total polyphenol content in aqueous extract and ethanolic extract increased significantly in wheat (3 times). In the selenite-treated sprouts of ryegrass and wheat, antioxidative activities in the ethanolic extracts increased significantly with the concentration of selenite (2 and 2.5 times, respectively). In the aqueous extracts, however, the effect of selenite on the antioxidative activities was less pronounced, with the exception of wheat (2.5 times). Based on our results, the sprouts of wheat grown with selenium under dark conditions and extracted with ethanol could be considered a potent and functional food ingredient or dietary food supplement for humans and animals because the selenium increased the total polyphenol content and antioxidative activity


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