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Influencia del estado nutricional en la calidad de vida de adultos mayores con cáncer de estómago del Hospital de Guayaquil Dr. Abel Gilber Potón

  • Autores: Glena Yanina Cárdenas Púas, Marlene Elizabeth Sánchez, Lorena Daniela Dominguez
  • Localización: Nutrición clínica y dietética hospitalaria, ISSN 0211-6057, Vol. 44, Nº. 1, 2024, págs. 143-155
  • Idioma: español
  • Títulos paralelos:
    • Influence of nutritional status on the quality of life of older adults with stomach cancer at the Dr. Abel Gilber Potón Hospital of Guayaquil
  • Enlaces
  • Resumen
    • español

      Introducción: La calidad de vida del adulto mayor se deteriora a un ritmo acelerado por la presencia del cáncer de estómago, debido a los cambios internos o externos sufridos durante el proceso de esta enfermedad.

      Objetivo: Determinar el estado nutricional en adultos mayores con cáncer de estómago en la mejora de la calidad de vida en los pacientes que acude al Hospital de Guayaquil Dr. Abel Gilber Potón 2) Materiales y métodos: la implementada fue descriptiva, correlacional, con un diseño cualitativo, y semicuantitativo. La muestra está conformada por 70 pacientes del área de oncología del hospital entre las edades de 65 a 90 años. 3) Resultados: se encontró que el rango de edad es frecuente de 65 ± 70 años en un 41%; con respecto al sexo masculino predomina el 60%; en la etnia mestiza prevalece el 77%; en cuanto al índice de masa corporal se encuentra el 61% de bajo peso; el estadio B del cáncer de estómago según la valoración global subjetiva se presenta con mayor frecuencia; en base a la clasificación por estadios, el estadio IV es del 41,4%; el tratamiento sugerido fue de gastrectomía total en un 52,8%; cabe destacar que en la calidad de vida se identificó relación con el estado nutricional moderado en: dificultad para concentrarse 44%; depresión 64%; y pérdida de memoria 55%; dolor 56%: pérdida de apetito 64%; náuseas 64%; y diarrea 54%. 4) Conclusión: Se debe tener en cuenta que el cáncer gástrico es una neoplasia que genera una alta mortalidad y afecta la calidad de vida por lo cual se debe establecer una adecuada Dietoerapia de acuerdo con los requerimientos individuales del paciente considerando también las preferencias, la cultura y los efectos secundarios como las alteraciones organolépticas que se presentan por el tratamiento, además es importante el apoyo psicosocial del entorno

    • English

      Introduction: The quality of life of the elderly deteriorates at an accelerated rate due to the presence of stomach cancer, due to the internal or external changes suffered during the process of this disease.

      Objective: Determine the relationship between nutritional status and quality of life in older adults with stomach cancer who attend the Guayaquil hospital, Dr. Abel Gilbert Pontón, Guayas, January to September 2022.

      Methods: descriptive, correlational, qualitative and semiquantitative study using the Screening carried out by Detsky in 1987, which measures nutritional risk, based on aspects of the clinical and physical history. To analyze the information collected, the Microsoft Excel 2016 and IBM SPSS Statistic V programs were used. 22. Kendall’s Tau C correlation test and Kendall’s Tau B test (non-parametric measures) were applied in order to establish conclusions. and validate hypotheses regarding the relationship between VGS, stages and treatment with the nutritional status of patients suffering from gastric AC. The sample is taken from the population treated in the outpatient clinic of the Guayaquil Dr. Abel Gilbert Pontón Hospital with a sample of 70 older adults with stomach cancer from 65 to 90 years old.

      Results: When evaluating the nutritional status of older adults with cancer through the subjective global assessment, it was found that 54% had stage B or moderately malnourished. Approximately 30% are found in stage C with malnutrition, and 16% in normal stage A. When relating the nutritional status through the subjective global assessment and the quality of life of the elderly with stomach cancer in reference to the relationship nutritional status with the subjective global assessment, patient stages and patient treatment, all are statistically significant, with a medium negative correla- tion (tau = -0.436; p value.

      Conclusion: It must be taken into account that gastric cancer is a neoplasm that generates high mortality and affects the quality of life, which is why adequate Diet Therapy must be established according to the individual requirements of the patient, also considering the preferences, culture and side effects such as organoleptic alterations that occur due to treatment, psychosocial support from the environment is also important.


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