Ayuda
Ir al contenido

Dialnet


Resumen de Botiga i treball a domicili: un exemple de protoindustrialització a Catalunya (Valls, 1782-1800). El cas de Fidel Moragas Fortuny

Carme Sanmartí Roset, Montserrat Sanmartí Roset

  • català

    Aquest article es proposa estudiar, des d’una perspectiva de gènere, el treball a domicili d’un conjunt de dones de Valls (Tarragona) en les dues darreres dècades del segle XVIII, i aprofundeix en l’impacte de la seva feina tant en l’àmbit personal i familiar com en el desenvolupament econòmic i social de l’entorn. Si bé les transformacions experimentades per la societat catalana durant la protoindustrialització disposen d’un corpus bibliogràfic notable i es continuen estudiant, no existeixen estudis de cas que analitzin les condicions socials i econòmiques de les dones que treballaven a domicili. També tracta-rem la relació que aquestes dones mantenien amb la botiga que Moragas regentava, en la qual venia al major i al detall una gran varietat de productes entre els quals destacaven els tèxtils. L’estudi mostra que la remuneració percebuda per les treballadores garantia el pagament de les compres que feien a la botiga que Moragas regentava, en la qual venia al major i al detall una gran varietat de productes, entre els quals destacaven els tèxtils. L’estudi mostra que la remuneració percebuda per les treballadores garantia el pagament de les compres que feien a la botiga.

  • català

    Este artículo se propone estudiar, desde una perspectiva de género, el trabajo a domicilio de un conjunto de mujeres de Valls (Tarragona) en las dos última décadas del siglo XVIII, y hace hincapié en el impacto de su trabajo tanto a nivel personal y familiar, como en el desarrollo del entorno económico y social. Si bien las transformaciones experimentadas por la sociedad catalana durante la protoindustralización cuentan con un corpus bibliográfico notable y están en vías de un conocimiento más profundo, no existen estudios de caso que analicen las condiciones sociales y económicas de las mujeres que trabajaban a domicilio. También trataremos la relación que estas trabajadoras mantenían con la «botiga» que Moragas regentaba, en la que vendía al por mayor y al por menor una gran variedad de productos, entre los que destacaban los textiles. El estudio muestra que la remuneración percibida por las trabajadoras garantizaba el pago de las compras que realizaban en la «botiga» de Fidel Moragas.

  • English

    This article aims to study, from a gender perspective, the home-based work of a group of women in Valls (Tarragona) during the last two decades of the 18th century, emphasizing the impact of their work on both a personal nd family level, as well as on the development of the economic and social environament. While the transformations experienced by Catalan society during protoindustrialization have a notable bibliographic corpus and are undergoing deeper kowledge, there are no case studies that analyze the social and economic conditions of women who worked from home. We will also examine the relationship that these workers de maintained with the «botiga» (shop) managed by Moragas, where a wide variety of products were sold wholesale and retail, including textiles. The study demonstrates how the remuneration received by the workers guaranteed païment for purchases made at Fidel Moragas’ «botiga»


Fundación Dialnet

Dialnet Plus

  • Más información sobre Dialnet Plus