Margalida Vives Barceló, Liberto Macías González, Deimante Jonusaityte
El artículo que presentamos describe el proyecto que se ha llevado a cabo con el título «Anàlisi de la realitat de les persones majors LGTBI des de la mirada dels professionals», aprobado per el Área de Justicia Social, Feminismo y LGTBI del Ajuntament de Palma.
Las persones mayores son un colectivo muy heterogéneo que cada año va aumentando según las proyecciones sociodemográficas tanto estatales como internacionales. En esta realidad, las persones mayores pueden sufrir una discriminación por edad (edadismo), que se ve duplicada si pertenecen al colectivo LGTBI y, en caso de las lesbianas o mujeres trans, sufrir una triple discriminación. Esta situación hace que muchas personas LGTBI mayores sean un colectivo invisibilizado o, en todo caso, que tengan que vivir su sexualidad dentro de su entorno más íntimo, lo que dificulta que todos los servicios a los que pueden acudir no conozcan ni su realidad, ni sus necesidades, ni tampoco puedan identificar canales para participar de forma completa en la sociedad. El proyecto pretende iniciar el camino de dar a conocer la red de recursos y posibilidades de actividades a las que las personas que forman el colectivo pueden acudir en el momento de querer participar y asistir a alguna actividad organizada por una entidad, o si sienten la necesidad de resolver alguna duda o problema o pasan por una situación complicada en su vida.
El proyecto ha posibilitado trabajar con una diversidad de entidades para poder cubrir el máximo de ámbitos de la vida de la persona mayor LGTBI, des de temas de salud, vivienda y convivencia a participación en actividades, toma de decisiones, aspectos legales y económicos, entre otros. Las entidades participantes son: la Cruz Roja (en cuestiones de maltrato, soledad), Médicos del Mundo (prostitución, salud sexual), Ben Amics y Balears Diversa (asociacionismo), ALAS (prevención y asesoramiento sobre VIH), centros residenciales y centros de día (vivienda), centros de barrio y asociaciones vecinales (actividades comunitarias), servicios sociales y centros de salud primaria (atención primaria). La población indirecta del proyecto han sido las personas mayores LGTBI, que son las que recibirán el apoyo y los recursos surgidos de este proyecto.
L’article que presentam descriu el projecte que s’ha dut a terme amb el títol «Anàlisi de la realitat de les persones majors LGTBI des de la mirada dels professionals», aprovat per l’Àrea de Justícia Social, Feminisme i LGTBI de l’Ajuntament de Palma.
Les persones grans són un col·lectiu molt heterogeni que cada any va augmentant segons les projeccions sociodemogràfiques tant estatals com internacionals. En aquesta realitat, les persones grans poden sofrir una discriminació per edat (edatisme), que es veu duplicada si pertanyen al col·lectiu LGTBI i, en cas de les lesbianes o dones trans, sofrir una triple discriminació. Aquesta situació fa que moltes persones LGTBI grans siguin un col·lectiu invisibilitzat o, en tot cas, que hagin de viure la seva sexualitat dins el seu entorn més íntim, fet que dificulta que tots els serveis als quals poden acudir no coneguin ni la seva realitat, ni les seves necessitats, ni tampoc puguin identificar canals per participar de manera completa en la societat. El projecte pretén iniciar el camí de donar a conèixer la xarxa de recursos i possibilitats d’activitats a les quals les persones que formen el col·lectiu poden acudir en el moment de voler participar i assistir a alguna activitat organitzada per una entitat, o si senten la necessitat de resoldre algun dubte o problema o passen per una situació complicada en la vida.
El projecte ha possibilitat treballar amb una diversitat d’entitats per tal de poder cobrir el màxim d’àmbits de la vida de la persona gran LGTBI, des de salut, habitatge i convivència a participació en activitats, presa de decisions o aspectes legals i econòmics, entre altres. Les entitats participants són: la Creu Roja (maltractament, solitud), Metges del Món (prostitució, salut sexual), Ben Amics i Balears Diversa (associacionisme), ALAS (prevenció i assessorament sobre VIH), centres residencials i centres de dia (habitatge), casals de barri i associacions veïnals (activitats comunitàries), serveis socials i centres de salut primària (atenció primerenca). La població indirecta del projecte han estat les persones grans LGTBI, que són les que rebran el suport i els recursos sorgits d’aquest projecte.
© 2001-2024 Fundación Dialnet · Todos los derechos reservados