Ayuda
Ir al contenido

Dialnet


Resumen de Avaliación agronómica e produtiva do trigo " Caaveiro " ecolóxico vs convencional

F. Almeida García, Ana Isabel Roca Fernández, María Belén Díaz Hernández, Xan Xosé Neira Seijo, Beatriz Omil Ignacio, Ana María Ramos Cabrer, Benigno Ruiz Nogueiras, Santiago Pereira Lorenzo

  • galego

    A produción do Pan Galego demanda o incremento da produción de trigo autóctono na comunidade, e o seu manexo en condicións ecolóxicas é un dos aspectos básicos na economía circular con baixos insumos. A ampla diversidade de ecotipos galegos e a súa conservación en Galicia permitiu dispoñer dunha base xenética diferenciada, local e adaptada ao medio. O manexo do cultivo en condicións ecolóxicas é un reto, no que a experiencia e a tecnoloxía deben garantir a rendibilidade ante as maiores dificultades para manter o rendemento sen os aportes dos fertilizantes de síntese e co control fitosanitario limitado aos produtos autorizados. Para levar a cabo a avaliación agronómica e produtiva do trigo ‘Caaveiro’ ecolóxico vs. convencional, estableceuse unha parcela de ensaio en Carral (A Coruña). O deseño da parcela seguiu un deseño en bloques ao azar con 4 repeticións. Sementouse trigo ‘Caaveiro’, tremoceiro e espelta, seguindo prácticas ecolóxicas e convencionais, previo análise do solo para definir o abonado previo. Os resultados amosaron que a produción en ecolóxico foi un 30% inferior á do manexo en convencional debido, principalmente, á dificultade para o control das malas herbas e a limitación das restricións ás aplicacións de fertilizantes e fitosanitarios.

  • English

    The production of Galician bread demands the increase of the production of autochthonous wheat in the community and its management in ecological conditions is one of two basic aspects in a circular economy with low inputs. A wide diversity of Galician ecotypes and their conservation in Galicia allowed us to have a differentiated genetic base, local and adapted to the environment. The management of the crop in ecological conditions is a challenge, for which the experience and the technology must guarantee the cost effectiveness in the face of the greater difficulties to maintain or yield synthetic fertilizers and with the phytosanitary control limited to the authorized products.To carry out the agronomic and productive evaluation of organic ‘Caaveiro’ wheat vs. conventional, a test plot was established in Carral (A Coruña). The design of the plot followed a random block design with 4 repetitions, ‘Caaveiro’ wheat, lupin and spelt were sowed following ecological and conventional practices, prior soil analysis to define previous fertilization. The results showed that organic production was 30% lower than conventional management, mainly due to the difficulty in controlling weeds and the limitation of restrictions on the application of fertilizers and phytosanitary products.


Fundación Dialnet

Dialnet Plus

  • Más información sobre Dialnet Plus