Ayuda
Ir al contenido

Dialnet


Resumen de Análise do contexto agroecolóxico do trigo e pan do país en Galicia

I. Vázquez González, C. Fernández Ruiz de Gordejuela

  • English

    The organic food productions are increasing their relevance in the las years. Recently, with the creation of the protected geographical indication (PGI), Pan Galego, is needed to have available more autochthonous wheat varieties, practically inexistent in organic production. The aim of this work is to analyze agroecological context of wheat and bread of the country in Galicia, by mean a diagnose of the current situation, a review of requirements PGI Pan Galego, and the main obstacles to their consolidation. The material used are the interviews with representative experts of different stakeholders of the value chain (6 producers, 5 bakeries, 5 distribution, 5 others), applying a Delphi method. The main weakness is the awareness of the product´s profits; the threat is the lack of institutional support; the strength is the greatest benefit to health and environment; finally, the main opportunity is to take advantage of Galician image product. One 62% of those interviewed are in favour to introduce change in PGI requirements, such as an increase in the percentage of autochthonous wheat. To achieve a more profitable activity the average price of wheat paid to producer should be around 1,2 €/kg.

  • galego

    As producións de alimentos ecolóxicos, están a incrementar a súa importancia nos últimos anos. Recentemente ca creación da Indicación Xeográfica Protexida (IXP), Pan Galego, acrecéntase a necesidade de dispor de variedades autóctonas de trigo, practicamente inexistentes en produción ecolóxica. O obxectivo deste traballo e analizar o contexto agroecolóxico do trigo e pan do pais en Galicia, mediante unha diagnose da situación actual, un repaso aos requisitos da IXP Pan Galego e os principais obstáculos para a súa consolidación. O material empregado son entrevistas realizadas con expertos representativos dos diferentes elos da cadea de valor (6 produtores, 5 fornos e panaderías, 5 distribución e consumo, e 5 outros), aplicando unha metodoloxía Delphi. A principal debilidade é un descoñecemento dos beneficios do produto; a ameaza é a falta de apoio institucional; a fortaleza é o maior beneficio para a saúde e o medioambiente; e a oportunidade, o aproveitamento da boa imaxe do produto galego. Un 62% dos entrevistados amósase favorable a facer modificacións nos requisitos da IXP, destacando un incremento da porcentaxe de fariña de trigo autóctono. Para que a actividade sexa economicamente rendible deben de pagarse prezos medios polo trigo de 1,2 €/kg ao produtor.


Fundación Dialnet

Dialnet Plus

  • Más información sobre Dialnet Plus