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Rendimientos y eficiencia en el uso del agua de lechuga y tomate cherry en jardines urbanos

    1. [1] Universidad Autónoma Chapingo

      Universidad Autónoma Chapingo

      México

    2. [2] Humboldt Universität zu Berlin, Faculty of Life Sciences, Albrecht-Daniel-Thaer Institute of Agricultural and Horticultural Sciences, Division Biosystems Engineering, Berlin, Germany
  • Localización: Tecnología y Ciencias del Agua, ISSN-e 2007-2422, Vol. 14, Nº. 5 (septiembre-octubre), 2023, págs. 220-256
  • Idioma: español
  • Títulos paralelos:
    • Yields and water use efficiency of lettuce and cherry tomatoes in urban gardens
  • Enlaces
  • Resumen
    • español

      Urban and peri-urban horticulture presents major challenges, such as low water and land availability for agricultural use. So far, there are no data on the amount of water needed for vegetable production in Mexico City (CDMX). Therefore, the objective of this study was to estimate the yield and water use efficiency of two representative crops in urban gardens, including romaine lettuce and cherry tomato, for 13 urban gardens in CDMX. In addition, the rainwater storage capacity was estimated using data from the closest weather station from each orchard, in order to make statements about the coverage of the water demand for the plants. Yield and water use efficiency for lettuce production ranged between 0.10 and 1.20 kg m-2 as well as 0.21 to 2.93 kg m-3 water, respectively. These indicators for the case of cherry tomato were between 0.25 and 3.40 kg m-2 and between 0.32 and 5.52 kg m-3 water, respectively. Irrigation in the urban gardens was done in an empirical way and using fresh water. It was found, in most of the cases, an excess of water supply which can be up to 0.27 and 0.4 m3 m-2 for a complete growth season of lettuce and cherry tomato. The rainwater storage capacity in a year was estimated using an 80 % probability of exceedance. The accumulated rainwater storage varies from 0.261 to 0.5215 m3 m-2 in the orchards, which could supply the water requirements for a complete season of lettuce (0.128 to 0.389 m3 m-2) or cherry tomato (0.145 to 0.569 m3 m-2).

    • English

      La horticultura urbana y periurbana (HUP) presenta grandes desafíos, como la poca disponibilidad en el suministro del agua y de tierra. No existen datos sobre la cantidad de agua que se utiliza para la producción de hortalizas en la Ciudad de México (CDMX). Por lo tanto, el objetivo del presente estudio fue la estimación de los rendimientos y la productividad del agua para dos hortalizas representativas en jardines urbanos: lechuga romana y tomate cherry en 13 huertos urbanos de la CDMX. Asimismo, se estimó el volumen de agua de lluvia que se puede almacenar en cada huerto, utilizando la estación meteorológica más cercana. El rendimiento y la eficiencia del uso del agua para la producción de lechuga oscilaron entre 0.10 y 1.20 kg m-2, así como de 0.21 a 2.93 kg m-3 de agua, respectivamente. Estos indicadores, para el caso de tomate cherry, estuvieron entre 0.25 y 3.40 kg m-2 y entre 0.32 y 5.52 kg m-3 de agua, respectivamente. El riego en los huertos se hace de manera empírica y utilizando agua potable; el exceso en el suministro de agua puede ir de 0.27 a 0.4 m3 m-2 para un ciclo completo de lechuga y tomate cherry, respectivamente. Utilizando una probabilidad de excedencia del 80 %, se estimó la captación de agua de lluvia para todo el año, generando un almacenamiento acumulado entre 0.261 y 0.5215 m3 m-2 en los huertos urbanos. Esta cantidad de agua podría suplir los requerimientos hídricos de lechuga (de 0.128 a 0.389 m3 m-2) o tomate cherry (de 0.145 a 0.569 m3 m-2) para un ciclo completo.


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