Maricel Romero Machado, Roberto Sierra Jardines
El aporte de los inmigrantes franco-haitianos y otras etnias a la integral formación de la identidad cultural guantanamera se manifestó con mayor fuerza desde su llegada e inserción a las comunidades donde se asentaron.
El propósito del presente trabajo es conocer las condiciones y los aportes del inmigrantes haitianos a la integral formación de la identidad del guantanamero que hacen parte de las prácticas culturales asociadas a la cultura del cultivo de café, y también de la caña de azúcar en las diferentes comunidades donde fueron asentados estos inmigrantes. En Guantánamo este estudio permitió conocer cómo esas comunidades conservan una importante riqueza de la cultura de los inmigrantes asentados en las diferentes localidades. Esto se manifiesta en los conocimientos y prácticas que constituyen la producción y recolección de café a pequeña escala. También se identificó la importancia de la participación de la familia, especialmente en las unidades productivas, donde la nueva generación salvaguarda esas tradiciones. Por lo general, todos los integrantes de cada familia aportan la mano de obra, por lo cual se convierte en un componente de sostenibilidad social y económica de estas producciones, cuyo carácter es la economía campesina.
The contribution of the Franco-Haitian immigrants and other ethnic groups to the integral formation of the Guantanamera cultural identity manifested itself more strongly since their arrival and insertion in the communities where they settled.
The purpose of this research is to know the conditions and the contributions of the Haitian immigrants to the integral formation of the Guantanamera cultural identity that are part of the cultural practices associated with the culture of coffee cultivation, and also of sugarcane in the different communities where these immigrants were settled one of the main economic lines of the Guantanamo region. This study allowed knowing how these communities conserve a wealth of the culture of the immigrants settled in the different localities. This is manifested in the knowledge and practices that constitute the production and collection of coffee at small and large scale among others. The importance of family participation was also identified, especially in the productive units, where new generations safeguard those traditions. In general, all members of each family contribute labor, which is why it becomes a component of social and economic sustainability of these productions, whose character is that of the peasant economy.
This culture manifested itself with greater force since the arrival and insertion in the communities, where in many cases they reached the easternmost part of Cuba with their families at the stage of the Haitian Revolution, and went through the other components of the immigration from that region during the following centuries.
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