Barcelona, España
El debat sobre el despoblament rural, que ha focalitzat el repte demogràfic a Espanya, sol partir del consens sobre les seves arrels històriques. Tanmateix, cal abordar amb detall els factors sociodemogràfics d’aquest origen per poder entendre’l i abordar-lo actualment.
Entre 1960 i 1981 es concentra el 65 per cent del declivi demogràfic de les zones rurals en els darrers seixanta anys. En aquesta investigació indaguem dos aspectes poc coneguts d’aquesta fase determinant del despoblament rural: la dimensió geogràfica i els factors que van afavorir aquesta despoblació inicial. Entre els factors que van propiciar el declivi demogràfic de les zones rurals hi ha: l’aïllament geogràfic de les àrees de muntanya, la pobresa, el capital humà i la dependència gairebé exclusiva de l’agricultura;
per contra, la diversitat econòmica, la dimensió demogràfica dels nuclis rurals, el poblament dispers i dens i unes bones infraestructures públiques van afavorir la resiliència demogràfica davant de la despoblació.
© 2001-2024 Fundación Dialnet · Todos los derechos reservados