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Resumen de Extraction, separation, and identification of the carotenoid-xanthopyll, neoxanthin, by HPLC-MS from the food species inga ingoides (RICH) willd, pacay, collected in Coroico, Bolivia

Willy J. Rendón P, Galia Chávez, Marcelo Bascopé, J.M. Peñarrieta, Patricia Mollinedo Portugal

  • español

    Resumen En el presente trabajo se describe el aislamiento y caracterización de neoxantina obtenida en la parte aérea de la especie vegetal Inga ingoides colectada en la localidad de Coroico del Departamento de La Paz, Bolivia. La planta fue sometida a procesos de extracción y de cromatografía en columna sobre silica gel, con fase móvil de éter de petróleo/acetato de etilo de gradiente polar creciente. La fracción mayoritaria de cromatografía de coloración rojiza obtenida, fue sometida a cromatografía líquida de alta resolución acoplada a espectrometría de masas HPLC_MS determinándose la presencia de neoxantina.

  • English

    Abstract The present work describes the isolation and characterization of neoxanthin obtained in the aerial part of the plant species Inga ingoides collected in the town of Coroico in the Department of La Paz, Bolivia. The plant was subjected to extraction processes and column chromatography on silica gel, with a mobile phase of petroleum ether / ethyl acetate with an increasing polar gradient. The major fraction of reddish colour was chromatographed by high performance liquid chromatography coupled to mass spectrometry HPLC_MS, being determined the presence of neoxanthin.


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