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Resumen de Efecto de rizobacterias promotoras del crecimiento vegetal en parámetros agronómicos y de macronutrientes en pak choi

Sigrid Eugenia Cazares Esquivel, Marco Polo Carballo Sánchez, Juan José Almaraz Suárez

  • español

    Pak choi is a vegetable of high nutritional value and palatability, which has promoted the increase of its cultivation and consumption outside Asia, its region of origin. This workevaluatedthe effect oftheinoculation of three strains of plant growth-promoting rhizobacteria (PGPR) Arthrobacter pokkaliiJLB4,Pseudomonas tolaasiiP61 and Pseudomonas tolaasiiA46 onpak choi plants under controlled conditions in a high tunnelin 2021. Pak choi seedlings without inoculation were used as a control and two inoculations were performed, the first immediately after transplantation of the seedlings into bags with 5 kg of soil and the second one month later. The plants were simultaneously fertilized with inoculation with NPK in a ratio 164-53-187. The results obtained showedthat the strain Pseudomonas tolaasiiP61 was the one that had the greatest effect on dry weight (23.04 ±0.057 g plant-1), as well as on the content of P (0.1704 ±0.001 g plant-1) and S (0.1847 ±0.004 g plant-1) compared to the control, with increases of11.5%, 10.8% and 12.3%,respectively. The strain Arthrobacter pokkaliiJLB4 caused greater root growth, the rootvolume (75 ±5 ml) was 49% higher than the control. However, it had no effect on the dry weight of the aerial part. The results suggest that the combined use of fertilizer and PGPRleads to greater accumulation of biomass and nutrients, such as P, K and S,than theapplication of fertilizeralone.

  • Multiple

    El pak choi es una hortaliza de alto valor nutricional y palatabilidad, lo que ha promovido el aumento de su cultivo y consumo fuera de Asia, su región originaria. En este trabajo se evaluó el efecto de la inoculación de tres cepas de rizobacterias promotoras de crecimiento vegetal (RPCV) Arthrobacter pokkalii JLB4, Pseudomonas tolaasii P61 y Pseudomonas tolaasii A46 en plantas de pak choi en condiciones controladas en un macro túnel, en 2021. Se utilizaron como testigo plántulas de pak choi sin inoculación y se realizaron dos inoculaciones, la primera inmediatamente después del trasplante de las plántulas a bolsas con 5 kg de suelo y la segunda un mes después. Las plantas se fertilizaron simultáneamente con la inoculación con NPK en proporción 164-53-187. Los resultados obtenidos mostraron que la cepa Pseudomonas tolaasii P61 fue la que tuvo el mayor efecto en el peso seco (23.04 ±0.057 g planta-1), así como en el contenido de P (0.1704 ±0.001 g planta-1) y S (0.1847 ±0.004 g planta-1) comparados con el control, con incrementos de 11.5%, 10.8% y 12.3%, respectivamente. La cepa Arthrobacter pokkalii JLB4 provocó mayor crecimiento de la raíz, el volumen radical (75 ±5 ml) 49% fue superior al testigo. Sin embargo, no tuvo efecto en el peso seco de parte aérea. Los resultados sugieren que el uso combinado de fertilizante y RPCV conduce a mayor acumulación de biomasa y de nutrientes como el P, K y S que la sola aplicación de fertilizante.


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