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Resumen de Effectiveness of biological, botanical and synthetic products in the control of onion (Allium cepa) wilt caused by Fusarium sp. Resources for integrated management

José Francisco Díaz Nájera, Sergio Ayvar Serna, Mateo Vargas Hernández, Andrés Dejesús Sanabria Velázquez, Celene Mayahuel Cerezo Aparicio, Guillermo Andrés Enciso Maldonado

  • español

    La mar-chitez de la cebolla puede reducir los rendimientos hasta un 25-30%. A partir de plantas de cebolla con síntomas de marchitez, se obtuvo un aislado monospórico del hongo Fusarium spp. y se verificó su patogenicidad. El hongo fue identificado morfológica y molecularmente mediante la región ITS como Fusarium sp. Posteriormente, se determinó la susceptibilidad del patógeno a pesticidas biológicos, botánicos y químicos a través de cuatro bioensayos. En el experimento I, se evaluó la antibiosis de Tri-choderma spp. in vitro mediante la técnica del celofán. En los experimentos II y III, se evaluó el efecto in vitro de fungicidas botánicos y químicos mediante la técnica de cultivo en agar papa dextrosa modi-ficada (NeemAcar®). En el experimento IV, se seleccionaron los mejores tratamientos de los ensayos in vitro para conocer su efecto en invernadero. Trichoderma virens (PHC Root Mate®) inhibió el 33,3% del crecimiento micelial del patógeno. El extracto de canela-neem (NeemAcar®) en dosis de 0,06, 0,08 y 0,10 mL L-1 inhibió en un 100% el crecimiento micelial del patógeno. Los fungicidas benomyl, prochloraz y pyraclostrobin suprimieron por completo el desarrollo del patógeno. En condiciones de invernadero, la incidencia de marchitez de las plantas tratadas con Trichoderma spp. y los extractos botánicos aplicados individualmente y en combinación no presentaron diferencias significativas con los fungicidas químicos. Estos resultados permitirán desarrollar futuros programas de manejo integra-do de enfermedades para la marchitez de la cebolla

  • English

    Onion wilt is an en-demic disease in farms of horticulture production in Michoacán, Mexico. This disease can reduce yields by up to 25-30%. A monosporic isolate of the fungus Fusarium spp. was obtained from onion plants with wilting symptoms, and its pathogenicity was verified. The fungus was morphologically and molecularly identified using the ITS region of reference. Also, Fusarium sp. susceptibility to biological, botanical, and chemical pesticides was assessed through four different bioassays. In experiment I, Trichoderma spp. in vitro antibiosis was tested using the cellophane technique. In Trials II and III, the in vitro effect of botanical and chemical fungicides on the pathogen was evaluated through the amen-ded potato dextrose agar (PDA) culture technique. In Trial IV, the efficacy of the products selected during in vitro assays was evaluated under greenhouse conditions. During the antibiosis trials, the commercial strain of Trichoderma virens (PHC Root Mate®) inhibited 33.3% of Fusarium sp. mycelial growth. Among botanical pesticides, cinnamon-neem extract (NeemAcar®) at doses of 0.06, 0.08- and 0.10-mL L-1 inhibited 100% mycelial growth of Fusarium sp. The fungicides benomyl, prochloraz, and pyraclostrobin completely suppressed Fusarium sp. development. Under greenhouse conditions, the incidence of wilt of plants treated with Trichoderma spp. and botanical extracts applied individually and in combination, did not present significant differences from plants treated with chemical fungicides. These results will help to develop an integrated disease management program for onion wilt.Keywords:Allium cepa L., Trichoderma spp., plant extracts, chemical fungicides


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