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3-MCPD and glycidol levels in edible oils and fats obtained from local markets in Türkiye

    1. [1] Department of Food Engineering, Faculty of Engineering, Van Yüzüncü Yil University
    2. [2] Department of Food Engineering, Faculty of Engineering, Igdir University
  • Localización: Grasas y aceites, ISSN-e 1988-4214, ISSN 0017-3495, Vol. 74, Nº 2, 2023
  • Idioma: inglés
  • Títulos paralelos:
    • Niveles de 3-MCPD y glicidol en aceites y grasas comestibles obtenidos de mercados locales en Turquía
  • Enlaces
  • Resumen
    • español

      En este estudio, el objetivo fue determinar los niveles de 3-MCPD y glicidol en 9 tipos (46 marcas) de grasas y aceites comestibles ofrecidos a la venta en mercados ubicados en Turquía. Los niveles de 3-MCPD y glicidol se determinaron haciendo algunas modificaciones al método DGF C VI 18 (10). Los niveles más altos de 3-MCPD y glicidol se detectaron en aceites de avellana, aceites de oliva riviera, margarinas y mantecas. Como era de esperar, estos contaminantes no se observaron en los aceites de oliva virgen extra, mientras que se detectaron en niveles bajos en los aceites de pescado. Los niveles más altos de 3-MCPD se encontraron en el rango de 0,06-2,12 mg·kg-1 en aceite de avellana, 0,16-1,69 mg·kg-1 en aceites de oliva riviera y 0,17-1,17 mg·kg-1 en margarinas. Los niveles más altos de glicidol se encontraron en las mantecas en el rango de 1,98-6,46 mg·kg-1. Le siguieron el aceite de avellana (0,54-2,63 mg·kg-1) y el aceite de oliva riviera (0,19-3,53 mg·kg-1).

    • English

      In this study, it was aimed to determine the 3-MCPD and glycidol levels in 9 types (46 brands) of edible fat and oil offered for sale in markets located in Türkiye. 3-MCPD and glycidol levels were determined by making some modifications to the DGF C VI 18 (10) method. The highest levels of 3-MCPD and glycidol levels were detected in hazelnut oils, riviera olive oils, margarines, and shortenings. As expected, these contaminants were not observed in extra-virgin olive oils, while they were detected at low levels in fish oils. The highest 3-MCPD levels were found in the range of 0.06-2.12 mg·kg-1 in hazelnut oil, 0.16-1.69 mg·kg-1 in riviera olive oils, and 0.17-1.17 mg·kg-1 in margarines. The highest glycidol levels were found in the shortenings in the range of 1.98-6.46 mg·kg-1, followed by hazelnut oil (0.54-2.63 mg·kg-1) and riviera olive oil (0.19-3.53 mg·kg-1).


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