Ayuda
Ir al contenido

Dialnet


Resumen de Les petjades dels sabers femenins a l’alta cuina. Un procés latent de desplaçament i apropiació

Ainoa González

  • español

    L’alta cuina i els sabers culinaris dels xefs són elements cada vegada més valorats en la nostra societat. En aquest àmbit la cuina es presenta allunyada del seu sentit domèstic, i pren uns trets concrets: es tracta d’un espai masculinitzat, de distinció, prestigi i reconeixement entre iguals, un espai de professionalitat i d’oci, l’accés al qual i el seu consum són limitats. El saber culinari de la haute cuisine es presenta com a coneixement expert i, aparentment, allunyat del savoir-faire de les dones a les llars. L’estudi, a través d’una metodologia qualitativa, rastreja les fonts, el bagatge i la forma de transmissió dels sabers culinaris dels xefs de l’alta cuina de la Marina Alta (País Valencià). L’anàlisi evidència l’existència de genealogies culinàries domèstiques-femenines sota el pertret dels xefs, així com un procés d’apropiació i desplaçament de sabers domèstics, on queden relegats a un segon pla, invisibilitzats i, en alguns casos, reconeguts de forma simbòlica

  • English

    The traces of women’s knowledge in haute cuisine: a latent process of displacement and appropriation.

    Haute cuisine and the chefs’ culinary knowledge are increasingly valued elements in our society. In this area, the cuisine is far from its domestic meaning, and takes a few specific features: it is a masculinized space of distinction, prestige and recognition among peers, a space for professionalism and leisure, whose access and its consumption are limited. The culinary knowledge of the haute cuisine is presented as expert knowledge and, apparently, far from the savoir-faire of women in their homes. This study, through a qualitative methodology, tracks sources, background, and the transmission channels of the culinary knowledge of the chefs of the haute cuisine of the Marina Alta (a region of the Valencian Country). The analysis shows clearly that underneath the knowledge of chefs, there are domestic-female culinary genealogies, as well as a process of appropriation and displacement of domestic knowledge. This knowledge has been relegated to the background, made invisible, although in some cases, is symbolically recognized.


Fundación Dialnet

Dialnet Plus

  • Más información sobre Dialnet Plus